Президенту Зеленському подарували меч хана Кубрата

Це був володар, який створив давньоболгарську державу в степах України

Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков, який прибув до Києва з робочим візитом, передав українському президенту Володимиру Зеленському старовинний меч засновника племінної конфедерації Великої Болгарії хана Кубрата. Про це 26 лютого повідомила пресслужба Офісу Президента.

"На знак наших багатовікових відносин з Україною ми подарували сьогодні президентові Володимиру Зеленському меч хана Кубрата. На мечі два різні символи: перший означає долю, яка завойовується мечем, а другий — єдність. Похований на території України хан Кубрат говорив, що для того, щоб досягти успіху, треба бути в єдності", — йдеться в заяві болгарського лідера.

Денков наголосив, що меч символізує єдність європейських зусиль у допомозі українській нації і додав: "Ми будемо разом з вами стільки, скільки це буде необхідно". У відповідь Зеленський подякував за подарунок і нагадав про сучасну зброю. "Ми дуже вдячні. Коли нам щось дарують або дають ордени, я завжди кажу — ми дуже вдячні, а можна ППО?", — сказано у повідомленні.

Довідково: Кубрат (близько 600 — бл. 668) — булгарський хан, один із численних нащадків володаря Гунської імперії Аттіли, князь племені оногурів. Створив державу Велика Булгарія, яка у VII столітті знаходилась у степовій зоні сучасної України. Як вважають, поховали Кубрата біля села Мала Перещепина на Полтавщині.