• Головна
  • Україна
  • СБУ викрила агента РФ, який завербував коригувальника удару по Яворівському полігону

СБУ викрила агента РФ, який завербував коригувальника удару по Яворівському полігону

Зараз підозрюваний переховується в окупованому Криму

Львівська СБУ викрила колаборанта, який допоміг ФСБ завербувати колишнього співробітника КГБ СРСР Олександра Косторного, який у березні 2022 року корегував російські удари по Яворівському полігоні. У спецслужбі не називають прізвища пособника окупантів, але з оприлюдненого фото зрозуміло, що ним є Олександр Свістунов, один з лідерів «російського руху» Львівщини кінця 1990-х-початку 2000-х років.

Свістунов декілька разів брав участь у виборах до Верховної Ради України від різних проросійських партій, був главою «Русского двіженія» України. Неодноразово виступав з провокаційними звинуваченнями на адресу українців, організовував антиукраїнські провокації. Згодом перебрався до Криму, де після анексії розпочав співпрацювати з окупантами.

За даними контррозвідки СБУ, саме Свістунов допоміг ФСБ знайти і завербувати агента, який надалі скоригував повітряну атаку росіян по Яворівському полігону. У червні 2022 року Служба безпеки затримала коригувальника у Львові. Ним виявився 71-річний ексспівробітник КГБ Олександр Косторний, який знав Свістунова ще відтоді, коли той мешкав у Львові.

Наразі Косторний перебуває під вартою, а Свістунов в Криму продовжує підривну діяльність проти України. Він регулярно публікує у власному Telegram-каналі прокремлівські дописи з виправданням збройної агресії РФ та загарбання частини української території.

На основі зібраних доказів слідчі Служби безпеки 26 січня заочно повідомили Свістунову про підозру в пособництві державі-агресору, виправдовування збройної агресії Росії проти України та прославлянні її учасників. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.