• Головна
  • Україна
  • В Україні збудують чотири атомних реактори для Хмельницької АЕС

В Україні збудують чотири атомних реактори для Хмельницької АЕС

Два блоки з реакторами базуватимуться на обладнанні російського виробництва, а інші два — використовуватимуть західні технології

Україна цього року, ймовірно влітку чи восени, розпочне будівництво чотирьох нових атомних реакторів. Це потрібно для того, щоб компенсувати енергетичні потужності, втрачені через тимчасову окупацію Запорізької АЕС, найбільшої атомної станції у Європі. Про це міністр енергетики Герман Галущенко заявив виданню Reuters.

Два блоки з реакторами базуватимуться на обладнанні російського виробництва, яке Україна хоче імпортувати з Болгарії. А інші два — використовуватимуть західні технології виробника енергетичного обладнання Westinghouse. Усі чотири реактори побудують на Хмельницькій АЕС

Reuters зазначає, що будівництво 3-го і 4-го реакторів Хмельницької АЕС розпочали ще в 1980-х роках, але згодом заморозили. З моменту здобуття незалежності Україна побудувала загалом три нові атомні реактори — по одному на Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській АЕС.

Зараз три АЕС на підконтрольній Україні території забезпечують понад 55% потреб країни в електроенергії, але Київ має намір розширити цей сектор, щоб компенсувати тимчасову втрату Запорізької АЕС. У грудні НАЕК “Енергоатом” і Westinghouse підписали угоду про закупівлю обладнання для 5-го енергоблока Хмельницької АЕС.