• Головна
  • Україна
  • У ГУР розповіли деталі операції зі знешкодження російських бомбардувальників: керував операцією розвідник зі Львова

У ГУР розповіли деталі операції зі знешкодження російських бомбардувальників: керував операцією розвідник зі Львова

Щоб знищити російські бомбардувальники, українські розвідники подолали пішки понад 600 кілометрів територією противника.

В українській розвідці розповіли деталі операції проти російських бомбардувальників Ту-22M3. У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України також розкрили ім’я розвідника, який брав участь в операції.

Минулого, 2023 року, 19 серпня у Росії заявили про атаку на військовий аеродром «Сольці» у Новгородській області. Авіабазу атакували дрони коптерного типу. Тоді українським розвідникам вдалося повністю знищити один Ту-22M3 та два пошкодити. Щоб знищити російські бомбардувальники, українські розвідники подолали пішки понад 600 кілометрів територією противника.

Вони отримали надважливе завдання – зупинити численні авіаудари по мирних містах України. Завдання виконали”, – розповіли у ГУР. Однак, для Олега Бабія – командира, який прикривав відхід своїх, воно виявилося останнім.

Операція фактично повністю дестабілізувала роботу аеродромів і пунктів базування дальньої авіації”, – розповідають у розвідці.

Повертаючись на підконтрольну Україні територію, розвідувальна група полковника Олега Бабія потрапила у засідку та вступила в нерівний бій з росіянами. У цьому бою, 30 серпня 2023 року, прикриваючи відхід своїх бойових побратимів, Олег Бабій зазнав смертельного поранення та загинув. За свій героїчний подвиг, Олег Бабій нагороджений званням Героя України з присвоєнням ордену «Золота зірка» посмертно.

Фото зі сторінки ГУР

У Героя залишилася дружина та двоє маленьких дітей. Молодшій донечці на час смерті батька виповнилося лише рік. У Львові, на фасаді школи, де навчався Герой України полковник Олег Бабій встановили пам’ятну дошку. Офіційне відкриття меморіальної таблиці Герою України полковнику Олегу Бабію відбулося на День Соборності України.