• Головна
  • Україна
  • В Україні розробили окопні РЕБ для глушіння російських FPV-дронів

В Україні розробили окопні РЕБ для глушіння російських FPV-дронів

Окопні засоби радіоелектронної боротьби є у двох модифікаціях, одна з них — у формі рюкзака

Учасники кластера Brave1 розробили систему радіоелектронної боротьби (РЕБ) AD Counter FPV, яка блокує радіочастоти для російських FPV-дронів, розповів у вівторок, 23 січня, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, система портативна, а тому може використовуватися навіть в окопах.

Федоров повідомив, що система генерує білий шум у радіочастотному діапазоні 850-940 МГц і FPV-дрон втрачає звʼязок з оператором і стає некерованим. Радіус роботи — від 250 метрів, якщо відстань між дроном та оператором дрона — 3 кілометри. Федоров запевнив, що система починає працювати через пів секунди після увімкнення.

Міністр стверджує, що таке обладнання вже активно використовують українські військові. Вони називають AD Counter FPV одним з найякісніших портативних РЕБ. «Одна з переваг системи — вона легка, без акумулятора важить 3 кг, а ще в неї є тринога, тому її зручно встановлювати на машини», — наголосив міністр цифрової трансформації.

Федоров додав, що за запитом військових розробники створили ще одну модифікацію AD Counter FPV — у формі рюкзака. Її також активно використовують військові, вона зарекомендувала себе як незамінна річ.