• Головна
  • Україна
  • Телеканал «Рада» продовжує платити мільйони компанії, пов’язаній з ексзаступником голови ОП Кирилом Тимошенком

Телеканал «Рада» продовжує платити мільйони компанії, пов’язаній з ексзаступником голови ОП Кирилом Тимошенком

Компанія «Кінокіт» на початку цього року виграла тендер від телеканалу «Рада» на 105 млн грн

Парламентський телеканал «Рада» продовжує платити мільйони гривень компанії «Кінокіт», пов’язаній з ексзаступником голови Офісу президента Кирилом Тимошенком, за виробництво телевізійної продукції. Згідно з останнім тендером, хвилина матеріалу, який «Кінокіт» робить для «Ради», коштує 1692 гривні, усього телеканал замовив у цієї компанії аудіовізуальної продукції загальною тривалістю 62 тисячі хвилин, повідомив народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк ввечері в неділю, 14 січня.

За його словами, на початку цього року телеканал «Рада» оголосив тендер на створення (виробництво) аудіовізуальних творів (телевізійних програм) для забезпечення цілодобового інформаційного марафону «Єдині новини #UAразом» і одразу знайшов переможця. За словами Железняка, тендер на суму 105 млн грн без конкурсу виграла компанія «Кінокіт», яка неодноразово фігурувала в журналістських розслідуваннях. Таким чином, «Кінокіт» отримає дві третіх від усього бюджету цього парламентського телеканалу, уточнив нардеп.

Як зазначає «Детектор медіа», в ефірі парламентського каналу не передбачаються прямі трансляції засідань парламенту та програми, які висвітлюють роботу Верховної Ради.

Железняк додав, що контракт між телеканалом «Рада», який підпорядкований Верховній Раді, й компанією «Кінокіт» підписали 2 січня. Він передбачає, що «Кінокіт» виготовить для «Ради» аудіовізуальних творів загальною тривалістю 62 тисячі хвилин. За кожну хвилину парламентський телеканал заплатить приватній компанії 1692 гривні.

У понеділок, 15 січня, Железняк уточнив, що з початку повномасштабного вторгнення телеканал «Рада» заплатив компанії «Кінокіт» 273,5 млн грн. Перші контракти телеканал і «Кінокіт» уклали ще 23 лютого 2022 року, в той час, як Верховна Рада готувала введення надзвичайного стану й екстрено голосувала за перерозподіл грошей на армію. Цей контракт «Рада» і «Кінокіт» уклали на суму 40 млн грн.

Попри те, що в січні 2023 року Кирила Тимошенка звільнили з посади заступника голови Офісу президента, компанія «Кінокіт», яку з ним пов’язують, після тривалої затримки продовжила отримувати гроші від телеканалу «Рада» траншами по 7-10 млн грн.

Зазначимо, що в жовтні 2022 року журналісти з Bihus.info випустили розслідування, в якому знайшли зв’язки колишніх та чинних власників компанії «Кінокіт» з Кирилом Тимошенком, який на той момент обіймав посаду заступника голови Офісу президента. Співвласниками компанії «Кінокіт» є колишній генпродюсер «1+1» Володимир Оселедчик та акторка з Одеси Юлія Дроздова. Обоє пов'язані з Українською кіношколою, яку заснувала дружина Кирила Тимошенка — Альона Тимошенко (Оселедчик є лектором, а Дроздова там навчалась). 25 січня 2023 року Кирило Тимошенко звільнився з посади заступника керівника Офісу Президента.