• Головна
  • Україна
  • Організаторку псевдореферендуму на Луганщині засудили до п’яти років ув’язнення

Організаторку псевдореферендуму на Луганщині засудили до п’яти років ув’язнення

Фото: Служба безпеки України

Жінку арештували, коли вона приїхала до Києва, щоб оформити соцвиплати як внутрішньо-переміщена особа

До п’яти з половиною років ув’язнення засудили мешканку Луганщини, яка допомагала організовувати псевдореферендум в області. Вона входила до однієї з мобільних груп, які складали списки потенційних виборців. Жінку затримали у Києві, коли вона намагалася оформити для себе соцвиплати. Про вирок зрадниці повідомила пресслужба СБУ у середу, 10 січня.

За матеріалами справи, мешканка Старобільська Луганської області підтримала окупантів, коли ті захопили місто у лютому 2022 року. За співпрацю, росіяни запропонували її та її матері долучитися до складу окупаційної виборчої комісії, на що вони погодилися. Колаборантка працювала в одній з мобільних груп, які мали складати списки потенційних виборців та контролювати їхню явку на голосування з приводу приєднання Луганської області до РФ.

“Також вона фальсифікувала підсумки фейкового плебісциту і засвідчувала це своїм підписом у незаконних «протоколах» псевдореферендуму“, — додали в Службі безпеки. За роботу у виборчій комісії окупанти платили жінці російськими рублями.

Затримати колаборантку правоохоронцям вдалося навесні 2023 року, коли вона приїхала до Києва. Там жінка намагалася оформити собі соціальні виплати як ВПО з тимчасово окупованої території України. Суд визнав її винною у співпраці з ворогом, а також у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України. За співпрацю зі слідством, зрадницю засудили до п’яти з половиною років ув’язнення з конфіскацією майна.