• Головна
  • Україна
  • На Рівненщині підприємець постачав продукти зі свинцем для приготування їжі у пунктах незламності

На Рівненщині підприємець постачав продукти зі свинцем для приготування їжі у пунктах незламності

Експертиза встановила, що продукти не відповідають вимогам ДСТУ, містять суттєве перевищення гранично допустимих рівнів свинцю, заліза та нікелю і є небезпечними для здоров’я людини

На Рівненщині підприємець порушив умови договору щодо якості товару. У грудні 2022 року Департамент економічного розвитку Рівненської міської ради уклав з ним договір на закупівлю десяти з половиною тонн тваринних жирів. За них з бюджету сплатили понад 1,2 млн грн. Ці жири мали використовувати для приготування їжі у пунктах незламності. Про це 5 січня повідомили в Офісі Генерального прокурора.

Підприємець поставив товар в брикетах, які були запаковані у целофанові мішки та без будь-якого маркування. Експертиза встановила, що поставлені жири не відповідають вимогам ДСТУ, містять суттєве перевищення гранично допустимих рівнів свинцю, заліза та нікелю і є небезпечними для здоров’я людини.

Фото зі сторінки Офісу генерального прокурора

“Перевищення норм вмісту солей важких металів могло викликати ураження кровотворної, травної, нервової системи, нирок. Споживання людиною такої продукції надалі призвело б до суттєвого збільшення ризику смерті від серцево-судинних захворювань”, - йдеться у повідомленні.

Фото зі сторінки Офісу генерального прокурора

Після встановлення цих фактів, прокурори пред’явили позов та вимагали у судовому порядку стягнути отримані постачальником кошти місцевого бюджету. Підприємець визнав, що постачав жири неналежної якості та повернув сплачені 1,2 млн грн до бюджету територіальної громади.