• Головна
  • Україна
  • В Одесі та Молдові викрили злочинців, які вивозили ухилянтів через невизнане Придністров’я

В Одесі та Молдові викрили злочинців, які вивозили ухилянтів через невизнане Придністров’я

Вартість незаконної послуги становила від 4,5 до 5 тисяч доларів

Правоохоронці викрили злочинну групу, яка переправляла ухилянтів з України до Молдови через невизнане Придністров’я. Зловимисники за гроші допомагали військовозобов’язаним чоловікам оминути пропускні пункти на кордоні та дістатися Кишинева, повідомили в СБУ та Нацполіції у четвер, 4 січня.

За даними слідства, незаконну діяльність організували двоє мешканців невизнаної Придністровської Молдавської Республіки. Відомо, що злочинці мали українські та молдовські паспорти, а також мали зв’язок з російськими спецслужбами. До організації нелегальної міграції вони залучили спільників з Молдови та України.

Для пошуку клієнтів зловмисники створили декілька Telegram-каналів, де за гроші пропонували військовозобов’язаними українцям незаконно виїхати до Молдови. Вартість послуги становила від 4,5 до 5 тисяч доларів — залежно від терміновості виїзду. Злочинці приймали оплату через переказ з криптогаманця.

Зловмисники довозили чоловіків призовного віку з Одеської області до кордону з Придністров‘ям. Звідти ухилянтів вели через ліс поза контрольно-пропускні пункти. Після цього зловмисники забирали оплату та відвозили чоловіків до Кишинева.

Двох членів злочинної групи затримали у Молдові, одного з них — під час перевозу чотирьох українців. Обидва зловмисники — громадяни республіки Молдова. За організацію незаконного переправлення через кордон їм загрожує до семи років тюрми.

Крім цього, заочну підозру готують двом організаторам незаконних перевезень, які наразі переховуються у Придністров’ї. Водночас ще двох учасників банди правоохоронці затримали в Одесі, коли вони готували нову партію військовозобов’язаних до відправлення за кордон.

Учасникам угруповання повідомлять про підозру за незаконне переправлення осіб через український кордон. Санкція статті передбачає до трьох років ув’язнення.