• Головна
  • Україна
  • Уряд підготував законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки

Уряд підготував законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки

Законопроєкт вже розкритикував нардеп Ярослав Железняк. Він пояснив, що з ним не так

Кабінет міністрів ухвалив рішення передати до Верховної Ради законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ), повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду в п’ятницю, 29 грудня.

За його словами, уряд пропонує, щоб лише БЕБ та НАБУ могли порушувати питання проведення перевірок фінансово-господарської діяльності бізнесу незалежно від його форми власності. Крім того, цим документом пропонується виключити Нацполіцію та СБУ з переліку органів державного фінансового контролю.

Крім того, документ передбачає нову процедуру обрання директора БЕБ. За словами Шмигаля, до цього процесу буде залучено міжнародних партнерів.

«Ці зміни направлені на посилення верховенства права та покращення інвестиційного клімату в нашій державі», — наголосив Шмигаль.

Більше подробиць про законопроєкт Шмигаль не повідомив. Водночас заступник голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики, нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк вже розкритикував документ. Він назвав запропонований урядом законопроєкт «псевдореформою» й зауважив, що документ не передбачає переатестації працівників БЕБ, зміни керівництва та прозорих конкурсів. Водночас Железняк зауважив, що міжнародні партнери справді вимагають від України перезавантаження Бюро економічної безпеки — відповідний пункт містять домовленості України з Міжнародним валютним фондом.

Нагадаємо, що Бюро економічної безпеки в Україні створили 12 травня 2021 року. Воно мало взяти на себе повноваження, які раніше були в податкової міліції, а також в економічних підрозділів СБУ та поліції. Водночас з осені 2022 року відомство піддається регулярній критиці. Так, у жовтні податковий та правоохоронний комітети парламенту провели засідання, на якому дали спільну негативну оцінку роботі БЕБ. Згодом у Раді створили тимчасову слідчу комісію (ТСК), метою роботи якої було розслідування діяльності чи бездіяльності БЕБ. Депутати також стверджували, що БЕБ займається медійною активністю замість реальної роботи: БЕБ маніпулює цифрами та створює лише медійну активність, тоді як реальні результати роботи набагато скромніші.

Крім того, навесні цього року народні депутати також реєстрували законопроєкт про перезавантаження цього відомства. Він передбачав, зокрема, зміну його керівництва. Однак розгляд цього законопроєкту відкладено.