Уряд пропонує підняти штрафи для ухилянтів у десять разів

Законопроєкт передбачає штрафи до 17 тисяч гривень

Кабмін вніс до парламенту проєкт Закону № 10379 “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення”. Якщо народні депутати підтримають ініціативу уряду, в Україні зростуть штрафи за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону.

Зокрема, Кабінет міністрів пропонує встановити штраф за порушення призовниками, військовозобов’язаними і резервістами правил військового обліку (стаття 210 КУпАП) у розмірі від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8 500 до 17 000 грн). Чинна норма КУпАП передбачає покарання від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 - 1700 грн).

Також законопроєкт пропонує суворіше покарання для працедавців, які не забезпечують персональний військовий облік своїх працівників. Зміни до статті 210-1 КУпАП передбачають штраф за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, здійснене в умовах особливого стану від 9 000 до 12 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (153 000 – 204 000 тис. грн).

Окрім того, уряд пропонує збільшити термін давності за цими статтями до трьох років з дня вчинення або виявлення правопорушення. Термін давності для більшості адміністративних правопорушень в Україні складає три місяці.