• Головна
  • Україна
  • Парламент у другому читанні прийняв законопроєкт про медичний канабіс

Парламент у другому читанні прийняв законопроєкт про медичний канабіс

Закон набуде чинності в другій половині 2024 року

У четвер, 21 грудня, в Парламенті у другому читанні прийняли законопроєкт про медичний канабіс. Його підтримали 248 народних депутатів. Закон набуде чинності через пів року після його прийняття, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

21 грудня у Верховній раді відбулося голосування щодо законопроєкту #7457 про медичний канабіс. Законопроєкт у другому читанні підтримали 248 депутатів, проти були лише 16, решта не голосували або ж утримались.

Законопроєкт створений, щоб регулювати обіг канабісу в медичній, промисловій та науковій діяльності. Вирощування та розповсюдження марихуани для рекреаційних цілей цей закон не передбачає — це все ще буде заборонено. Отримати ліки на основі медичного канабісу ті, хто цього потребують, зможуть лише за електронним рецептом від лікаря.

Виробництво цих препаратів контролюватимуть на всіх етапах — від вирощення канабісу до розповсюдження готових ліків. Виготовляти такі ліки згідно з законопроєктом зможуть лише підприємства, які отримали відповідну ліцензію та GMP-сертифікат — сертифікат, який затверджує належну якість продукту на всіх етапах виробництва. При цьому, такі виробництва будуть зобов’язані вести цілодобовий відеонагляд, а також надавати доступ до записів Нацполіції. Також законопроєкт передбачає, що кожен кущ медичного канабісу матиме індивідуальний код, який допоможе правоохоронцям та виробникам відстежувати всі рослини.

Законопроєкт, згідно з законодавством України, набере чинності через пів року після його прийняття, тобто у другій половині 2024 року.

У Міністерстві охорони здоров’я також додали, що вже працюють над переліком хвороб та станів, за яких лікарі зможуть виписувати пацієнтам ліки на основі медичного канабісу. Також, пацієнти зможуть придбати, зберігати та перевозити лише ту кількість ліків, яка зазначена на одному чинному рецепті.

Нагадаємо, у липні цього року парламент прийняв законопроєкт про медичний канабіс у першому читанні. З того часу до законопроєкту запропонували понад 900 правок, з яких понад 100 врахували та додали до проєкту.