• Головна
  • Україна
  • Катар допоміг повернути Україні ще трьох викрадених росіянами дітей

Катар допоміг повернути Україні ще трьох викрадених росіянами дітей

Двох дітей повернули з окупованих територій, третю — з Росії

Україна за посередництва Катару повернула ще трьох дітей, яких раніше викрали росіяни, повідомив у суботу, 16 грудня, уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець. Повернення дітей відбулося в рамках плану президента України Володимира Зеленського Bring Kids Back UA.

За словами Лубінця, хлопчика 2008-го року народження і дівчинку 2011-го вдалося вивезти з тимчасово окупованої території Херсонщини. Діти вже перебувають поряд зі своєю мамою.

Третій хлопчик 2011-го року народження вже теж поряд зі своєю мамою. Мама його забрала на території Грузії. Хлопець прагнув повернутися в Україну з Росії до матері, після того, як його батько вивіз без дозволу.

«Кожне повернення — окрема історія і спецоперація над якою працюють люди. І їх мета – повернути всіх дітей на Батьківщину», — наголосив уповноважений з прав людини.

Він нагадав, що в разі зникнення дитини батьки чи інші родичі мають повідомити про це в поліцію за номером 102. Водночас якщо батьки чи родичі впевнені в тому, що їхню дитину викрали й вивезли до Росії або ж вона перебуває на окупованих територіях, то про це, крім поліції, також потрібно повідомити Офіс омбудсмана за такими контактами:

  • гаряча лінія 0 800 50 17 20 — у межах України;
  • 044 299 74 08 — для дзвінків з-за кордону;
  • електронна адреса — hotline@ombudsman.gov.ua.

«Кожен випадок ми розглядаємо індивідуально і максимально працюємо для результату», — наголосив Лубінець.

Нагадаємо, за час війни росіяни викрали з України понад 19,5 тис. дітей. Для повернення викрадених дітей Україна залучилася підтримкою міжнародних партнерів та громадських і волонтерських організацій.