• Головна
  • Україна
  • “Укренерго” повідомило, що дефіцит електроенергії зберігається через аварійні ремонти на трьох енергоблоках

“Укренерго” повідомило, що дефіцит електроенергії зберігається через аварійні ремонти на трьох енергоблоках

Тимчасово довелося залучити електроенергію з Румунії та Польщі

У понеділок, 11 грудня, оператор енергосистеми України “Укренерго” повідомив, що в енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії, через що доводиться залучати аварійну допомогу з Румунії та Польщі. У зв’язку з цим, “Укренерго” закликало до ощадливого використання електроенергії.

“Сьогодні в енергосистемі знову є дефіцит. Для підтримки балансу залучено аварійну допомогу з Румунії та Польщі. Внаслідок ранкової ракетної атаки на Київ сьогодні є пошкодження в міських електромережах, знеструмлено понад 100 споживачів. Споживайте електроенергію ощадливо!”, — ідеться в повідомленні.

Як зазначили в Укренерго, 11 грудня одразу три енергоблоки не ввімкнулись в роботу у визначений час через продовження терміну аварійного ремонту. Водночас на інших блоках теплоелектростанцій тривають аварійні та планові ремонтні роботи, а сонячні електростанції не можуть працювати на максимумі своїх можливостей через щільну хмарність по всій країні.

В “Укренерго” наголосили на тому, що в енергосистемі зараз зберігається важка ситуація. Споживачам протягом дня потрібно більше електроенергії, ніж можуть виробити українські електростанції.

“Диспетчерський центр «Укренерго» вже зранку бачить, що споживання перевищує прогнозний рівень на 2,2%. Це еквівалентно роботі щонайменше двох додаткових блоків теплових електростанцій, потужностей яких наразі немає в наявності. В окремих областях зростанню споживання сприяє і погіршення погодних умов: сильний вітер та ожеледиця”, — пояснили в “Укренерго”.

Для уникнення відключень та підтримки балансу в енергосистемі “Укренерго” із сьомого грудня змушений щодня залучати аварійну допомогу від операторів системи передачі електроенергії сусідніх країн. Зокрема:

  • 11 грудня аварійну допомогу залучали з Румунії з 10:00 до 17:00 та з 11:00 до 14:00 з Польщі.
  • 10 грудня аварійну допомогу залучали з Румунії та Польщі з 14:00 до 18:00 сумарною величиною 1400 МВт-год.

Водночас у повідомленні зазначили, що ліміти споживання в регіонах не запроваджувались, графіки відключень не вводилися та не прогнозуються. Раніше причиною дефіциту в енергосистемі були несприятливі погодні умови.