• Головна
  • Україна
  • Зеленський вважає, що з Донбасом після деокупації буде складніше, ніж з Кримом

Зеленський вважає, що з Донбасом після деокупації буде складніше, ніж з Кримом

Президент зазначив, що сепаратисти з Донбасу продовжують стояти у війні проти України, в той час як росіяни втікають

Президент Володимир Зеленський вважає, що звільнити Крим буде легше, тому що там не було бойових дій, а з деокупацією Донбасу буде складніше через 10 років влади Росії, мілітаризацію цієї території і сепаратизм. Про це він сказав під час зустрічі із миколаївськими студентами в середу, 29 листопада. Відео зустрічі Telegram-канал президента опублікував у четвер, 30 листопада.

«Може так статися, що ми території повернемо раніше, ніж цих людей. Так може бути. Наприклад, якщо ми беремо Донбас, люди живуть там 10 років, живуть в іншому просторі і це довгий процес. Може бути по-різному. Я вважаю, що складніше з Донбасом. Мені партнери колись казали: вам буде майже неможливо повернути Крим і дуже складно повернути Донбас. А на мою думку, якщо ми говоримо про людей, все одно території повертаються з людьми, якщо люди не хочуть – буде дуже складно», — сказав президент.

«І навіть зараз, коли Росія проти нас воює, найжорсткіші сепаратисти стоять, біжать росіяни, а ці стоять. Це також про щось говорить. А бойових дій в Криму не було, тому я вважаю, що Крим чекає дуже на повернення, а Донбас також чекає, але буде дуже складно, бо велика частина цієї території була окупована і максимально мілітаризована», — додав він.

На думку Зеленського, повернути жителів окупованого Донбасу ментально буде складніше, оскільки у регіоні 10 років тривали бойові дії, була контактна лінія.

Крім того, за його словами, в регіоні багато сепаратизму, а частина людей пройшла війну.

Нагадаємо, Росіяни почали окупацію Криму у другій половині лютого 2014 року. Далі вони почали створювати у Донецькій та Луганській областях так звані «народні республіки», на чолі яких ставали проросійські люди. Проукраїнські мітинги на Донбасі розганяли, часто такі розгони закінчувалися загибеллю їхніх учасників.