У небі над Україною з’явилося полярне сяйво

Астрономи розповіли, чому і як часто північне сяйво з’являється над Україною

Увечері в неділю, п’ятого листопада, у багатьох областях України помітили в небі яскраво-рожеве полярне сяйво. Чому і як часто північне сяйво з’являється над Україною пояснили астрономи.

У ніч з п’ятого на шосте листопада в Україні та багатьох країнах Північної півкулі Землі можна спостерігати яскраве полярне сяйво. Як пояснив харківський астроном Володимир Кажанов, небо забарвилося в насичений рожевий колір через геомагнітну бурю.

“Сталася потужна геомагнітна буря, пов'язана з бомбардуванням нашої планети викидом корональної маси, що стався на Сонці кілька днів тому. Звісно, це явище природи буде повторюватись у майбутньому. Але спрогнозувати точний час і дату цього складно”, — поділився Володимир Кажанов.

Фото: Ржищів.Info

Натомість кіровоградський астроном Вадим Лефтор у коментарі медіапорталу “Дозор” зазначив, що подібне північне сяйво на території України можна було побачити і раніше.

“Таке явище раз на 10-15 років можна спостерігати на території України за певних збігів обставин. Я особисто побачив його вперше, хоча інші спостерігачі фіксували сяйво, наприклад, в червні 2015 і квітні 2023”, — розповів астроном.

Довідково

Північне сяйво — це оптичне явище, що виникає внаслідок світіння верхніх шарів атмосфери планети. Це відбувається під час взаємодії магнітосфери планети із зарядженими частинками сонячного вітру.

Полярні сяйва спостерігаються на високих широтах обох півкуль навколо магнітних полюсів Землі. Основними елементами в атмосфері Землі є кисень та азот, і від того, частинки якого саме елемента заряджаються, і на якій висоті, залежить колір сяйва. Сяйво червоного кольору виникає, коли кисень світиться на висотах 200—400 км.