• Головна
  • Україна
  • В Іспанії у злодіїв вилучили золоті прикраси VIII-IV ст. до н.е., викрадені в Україні (ФОТО)

В Іспанії у злодіїв вилучили золоті прикраси VIII-IV ст. до н.е., викрадені в Україні (ФОТО)

Експонати виставляли у київському музеї у 2009-2013 роках. Вони були незаконно вивезені з України у 2016 році. Серед затриманих контрабандистів – представник УПЦ (МП) з України.

В Іспанії поліція вилучила старовинні золоті артефакти вартістю 60 мільйонів євро (63,6 мільйона доларів), викрадені в Україні. Спіймали злодіїв, які намагалися продати коштовності. Про це 24 жовтня повідомляє Reuters.

Поліція вилучила 11 предметів. В основному це ювелірні вироби, серед них намиста, браслети та сережки. Усі вони датуються греко-скіфським періодом, між VIII та IV століттями до нашої ери. Експонати експонувалися в київському музеї у 2009-2013 роках і були незаконно вивезені з України у 2016 році, йдеться в заяві національної поліції Мадрида. Про те, з якого музею вивезли коштовності не вказують. Правоохоронці повідомили, що артефакти мали підроблені документи, щоб виглядати так, ніби вони належать Українській православній церкві.

Трьох громадян Іспанії та двох громадян України заарештували в рамках розслідування, яке розпочалося у 2021 році після того, як один із предметів – золотий пояс із головами баранів – був проданий на приватному розпродажі в Мадриді.

СБУ 24 жовтня повідомило, що у Мадриді хотіли продати “Скіфське золото”. Служба безпеки спільно з БЕБ та поліцією Королівства Іспанії нейтралізувала транснаціональне злочинне угруповання, яке нелегально вивезло з України вироби для продажу в ЄС. Затримали п’ятьох учасників банди, які намагались незаконно реалізувати українські артефакти. Серед затриманих – представник УПЦ (МП) з України. Вилучили дорогоцінні предмети, у тому числі золоті сережки, кулон, чокери та пектораль.

Як повідомляє Служба безпеки України, фігуранти нелегально вивезли артефакти з України до Євросоюзу у період 2014-2020 років. Потім зловмисники намагались “легалізувати” викрадені культурні цінності під виглядом їх придбання іноземними колекціонерами з подальшим перепродажем на чорному ринку. Правоохоронці поетапно задокументували злочинні дії фігурантів і затримали їх під час перевезення українських артефактів. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

На вилучені старожитності наклали арешт і отримали висновок експертів, що вони належать до культурної спадщини України. Крім того, тривають заходи для встановлення місцеперебування всіх українських артефактів “Скіфського золота”, які були викрадені з території України.

Нагадаємо, 20 жовтня т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв повідомив, що колекцію “Скіфське золото” повернуть в Україну найближчим часом. Мінкульт спільно з партнерами з Нідерландів проводить низку заходів, які спрямовані на щонайшвидше повернення колекції артефактів в Україну. 9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення повернути “Кримське золото” Україні. Він підтвердив рішення апеляції дворічної давності на користь Києва.