• Головна
  • Україна
  • Спецслужби Росії вербують українських дітей для розсилання фейкових повідомлень про замінування

Спецслужби Росії вербують українських дітей для розсилання фейкових повідомлень про замінування

З початку року отримано більше ніж 2 тис. анонімних погроз щодо підриву держустанов, шкіл, лікарень та інших місць масового скупчення людей

Служба безпеки України зафіксувала понад 2 тис. фейкових мінувань з початку року. Серед фігурантів справ — неповнолітні, які працювали на спецслужби Росії.

По це пишуть на сторінці Служби безпеки України.

“Служба безпеки задокументувала численні спроби спецслужб РФ розхитати внутрішню обстановку в Україні через фейкові повідомлення про «мінування» інфраструктури в різних населених пунктах нашої держави”, - йдеться у повідомленні.

Більшість інформації про псевдомінування надходила як інтернет-повідомлення з території Росії, а також від українських абонентів.

Встановили, що для розсилання терористичних повідомлень російські спецслужби все частіше залучають неповнолітніх дітей. Для вербування українських підлітків окупанти використовують заборонену соцмережу «Вконтакте», підконтрольні Telegram-канали та ігрові інтернет-платформи.

На цих ресурсах представники спецслужб Росії знайомляться з користувачами та пропонують їм співпрацю.

“Дуже часто для схилення дітей до підривної діяльності ворог застосовує методи шантажу та психологічних маніпуляцій, а також пропонує гроші”, — зазначають у СБУ,

Перед відправленням повідомлень про фейкові мінування діти отримують від російських кураторів перелік пріоритетних об’єктів в Україні. Для збереження анонімності листів їх надсилають з використанням спеціалізованого програмного забезпечення.

Зокрема у Черкасах викрили двох учнів старших класів місцевої школи, які у липні цього року повідомили про «мінування» обласної військової адміністрації та міського торговельного центру.

За даними слідства, юнаки діяли за вказівкою представників ФСБ, які завербували обох школярів через підконтрольні Росії Telegram-канали.

Pа цим та іншими фактами тривають розслідування за ст. 259 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності).

Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі. Якщо зловмиснику не виповнилося 16 років, то за вчинений злочин відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють.