• Головна
  • Україна
  • Митники виявили у посилці до Нідерландів перстень Ордену Єзуїтів та ще 9 предметів давнини

Митники виявили у посилці до Нідерландів перстень Ордену Єзуїтів та ще 9 предметів давнини

Посилка прямувала з міста Прилуки

Київські митники запобігли незаконному пересиланню поштою за кордон предметів старожитності періоду III-XVIII ст., які мають культурну цінність.

Про це пишуть на сторінці Державної митної служби України

Десять металевих предметів з ознаками старовини митники виявили під час контролю міжнародного поштового відправлення, яке прямувало з України (Чернігівщина, м. Прилуки) до Нідерландів. Задекларовані вони були як «одна каблучка».

Як визначили у Національному музеї історії України, всі предмети мають культурну, а деякі ще й історичну цінність. Експерти визначили їх як автентичні предмети археологічного походження.

Один з артефактів – бронзовий перстень найбільшого на сьогодні релігійного Ордену єзуїтів - цікавий насамперед як історична пам’ятка. На персні XVIII ст. позначено монограму IHS (існує кілька варіантів її розшифровки).

Фото Державної митної служби України

В Україні єзуїтські школи були створені у Львові, Луцьку та Києві. Серед вихованців цих шкіл – Богдан Хмельницький, Петро Могила та Іван Мазепа. Окрім культурної, перстень має ще й історичну цінність.

«Найстарший» раритет – античний бронзовий перстень римського часу із зображенням літер VITA, 3 ст. н.е. Подібні позолочені персні були популярними в Римській імперії серед вільновідпущеників та громадян, що перейшли до стану вершників.

Решту культурних цінностей, що пересилалися до Нідерландів, експерти класифікували як:

  • середньовічний свинцевий гральний кубик з позначками від одного до шести, ІХ-XIV ст.,
  • бронзова та позолочена лунниці – жіночі прикраси часів Русі, Х-ХІІ ст.,
  • срібний хрестик, бронзовий перстень домонгольського часу та посріблений язичницький амулет у вигляді ікла, часів Русі, ХІ-ХІІІ ст.,
  • бронзова підвіска до збруї для спорядження коней, на яких їздили дворяни у XIV ст.,
  • хрестильний або дитячий натільний хрестик з мідного сплаву, ХІХ ст.

 

Фото Державної митної служби України

З чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого дозволу митникам не надали.

Фото Державної митної служби України

Окрім іншого, предмети археології не можуть бути предметами продажу, колекціонування приватними особами та вивозитися за межі держави.

Фото Державної митної служби України

На жінку, яка відправляла культурні цінності за кордон, Київська митниця склала протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України.

Артефакти вилучили.