• Головна
  • Україна
  • В ЗСУ вперше в історії України з’явилася польова військова форма для жінок (фото)

В ЗСУ вперше в історії України з’явилася польова військова форма для жінок (фото)

Триває робота над впровадженням жіночого бронежилета

В Міністерстві оборони України презентували зразок літнього польового костюма для жінок, який вже офіційно поставили на забезпечення і затвердили технічну специфікацію на нього.

Про це пишуть на сторінці Міністерства оборони України.

Роботу над розробкою нової жіночої форми розпочали ще у 2022 році.

"Чисельні засідання робочих груп, напрацювання, випробування форми й врешті вона затверджена", – повідомили в Міноборони.

Фото зі сторінки Міністерства оборони України

В оновленій моделі костюма, як запевняють в МОУ, врахували всі побажання і зауваження військовослужбовців-жінок, які брали участь випробуваннях форми.

"Найближчим часом будуть розпочаті відповідні процедури закупівель та постачання у війська", – повідомив Міністр оборони України Олексій Резніков.

Резніков сподівається, що тепер нести службу жінкам військовослужбовицям буде значно комфортніше.

Окрім того, триває робота над впровадженням жіночого бронежилета.

Фото зі сторінки Міністерства оборони України

"Вже є перші зразки жіночих бронежилетів. Триває їх вивчення на відповідність технічній специфікації. Після всіх відповідних випробувань і погоджень буде затверджено зразки-еталони бронежилетів", – сказав міністр.

Впровадили жіночу польову форму за доручення міністра оборони та за ініціативи проєкту Arm Women Now, громадської ініціативи Forma Two і за участі радниці – уповноваженої Президента України з питань безбар’єрності.

Фото зі сторінки Міністерства оборони України

До слова, в ізраїльській армії, де жінки також вже понад пів сотні років проходять обов'язкову строкову службу, жіночу форму видають не у всіх підрозділах, зазначив міністр.

Додамо, що сьогодні у лавах ЗСУ проходить службу близько 42 тисяч жінок-військовослужбовців, близько п’яти тисяч з них перебувають на передньому краї, де виконують бойові завдання нарівні з чоловіками.