• Головна
  • Україна
  • Уряд підтримав законопроєкт щодо виплат пенсій громадянам, які тимчасово проживають за кордоном

Уряд підтримав законопроєкт щодо виплат пенсій громадянам, які тимчасово проживають за кордоном

Також це стосується осіб з тимчасово окупованих територій

Уряд підтримав законопроєкт щодо пропорційного обчислення страхового стажу людям, які працювали за кордоном.

Про це повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Так, в межах ініціативи врегульовано

  • виплати пенсій громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих територіях або під час тимчасової окупації виїхали на підконтрольну Україні територію;
  • виплати пенсій людям, які тимчасово проживають за межами України.

«Для громадян із ТОТ передбачено, що виплата української пенсії проводиться за умови неодержання пенсії від органів пенсійного забезпечення Росії», — йдеться у повідомленні.

Водночас оскільки обмін інформацією між Україною та РФ наразі неможливий, пропонується запровадити декларативний принцип. Зокрема, поновлення та виплати пенсій будуть здійснюватися на підставі заяви, в якій людина має повідомити про неодержання пенсії від РФ.

Натомість українцям, які знайшли прихисток за кордоном, виплата пенсії здійснюватиметься на поточні рахунки, відкриті в банках України. Але цим людям потрібно буде до 31 грудня кожного року проходити фізичну ідентифікацію. Проте передбачено, що фізична ідентифікація може відбуватися віддалено.

«Перший спосіб – за допомогою «Дія.Підпис» («Дія ID») в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Другий спосіб – посвідчення місця проживання консульською посадовою особою», — пояснили у Мінреінтеграції.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №8032, за яким політв’язні часів СРСР отримають виплати за особливі заслуги перед Україною.