• Головна
  • Україна
  • Різниця між юліанським та новоюліанським календарями  — пояснення ПЦУ

Різниця між юліанським та новоюліанським календарями  — пояснення ПЦУ

Новоюліанський календар позбавлений недоліку юліанського календаря і є більше наближеним до астрономічних подій

У липні, Помісний Собор Української Православної Церкви має затвердити рішення про календарну реформу в Україні, в результаті чого відбудеться перехід з юліанського на новоюліанський календар свят. 

Про відмінності між календарями та дати відзначення церковних свят розповіли в Православній церкві України.

Відмінності між юліанським та новоюліанським календарями

Проблема юліанського («старого») календаря полягає в тому, що кожні 128 років в ньому є розбіжності в одну добу між астрономічним (сонячним) і календарним (вирахуваним за формулою) рівноденням. Зараз розходження складає вже 13 днів.

У 1582 році на зміну юліанському календарю Римським папою Григорієм XIII було запроваджено астрономічно більш сучасний календар, названий григоріанським. У зв’язку з цим Католицька Церква і низка країн Європи у XVI столітті перейшла на цей оновлений календар.

“Однак спосіб впровадження цього календаря, коли його прийняття чи неприйняття пов’язувалося з визнанням найвищого релігійного авторитету Римських пап, став однією з причин спротиву григоріанській календарній реформі серед православних і протестантів. Тому східні Православні Церкви і надалі послуговувалися традиційним, юліанським календарем”,  — пояснюють у ПЦУ.

Щоб виправити календарну неточність, у 1923 році на Синаксі представників Православних Церков в Константинополі було схвалено оновлений, так званий новоюліанський календар. Цей календар є більше наближеним до астрономічних подій, ніж григоріанський. Тож новоюліанський календар – це вдосконалена форма юліанського календаря, де «пропускається» 7 діб на 900 років (тоді як у григоріанському – 3 доби на 400 років). У період від 1 березня 1600 року до 28 лютого 2800 року новоюліанський календар повністю збігається з григоріанським.

Як зміняться дати свят? 

Збережуться правила для обрахунку дати Великодня і залежних від нього – рухомих свят, як-от Вознесіння Христового або П’ятидесятниці. 

Водночас зміняться дати святкувань нерухомих свят (Різдва, Стрітення, Покрови Пресвятої Богородиці та інших) – на 13 днів назад.

Отже, коли відповідне рішення Архієрейського Собору про календарну реформу буде затверджене Помісним Собором, що скликається у липні, то Українська Православна Церква виправить календарні неточності і відзначатиме церковні свята разом з більшістю інших Помісних Православних Церков світу.

“Водночас ті громади, які надалі схочуть дотримуватися старого календаря, можуть це зробити, з дотриманням визначеної соборно процедури - після рішення кваліфікованої більшості складу громади”,  — зазначили в ПЦУ.

Нагадаємо, З 1 вересня 2023 року Українська Греко-Католицька Церква в Україні переходить на новий стиль для нерухомих свят зі збереженням чинної Пасхалії. Ті парафії, які не готові до переходу, можуть залишатися на юліанському календарі