• Головна
  • Україна
  • В Україні вперше винесли вирок митрополиту УПЦ МП: за що судили священнослужителя

В Україні вперше винесли вирок митрополиту УПЦ МП: за що судили священнослужителя

Фото: Freepik

Митрополит був на постійному зв’язку з очільником РПЦ й виконував його доручення щодо виправдовування російської агресії

Районний суд Кропивницького вперше в Україні виніс вирок високопоставленому клірику УПЦ МП, екскерівнику Кіровоградської єпархії митрополиту Іосафу. Він та секретар цієї установи повністю визнали свою вину у злочинах, які їм інкримінувала Служба безпеки.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

Так, священнослужителі публічно вихваляли захоплення частини території України та «роздували» міжрелігійну ворожнечу в регіоні на користь країни-агресора. Зокрема, за даними розслідування, єпископ входив до найближчого оточення московського патріарха Кіріла, з яким координував підривну діяльність проти нашої держави.

Для цього митрополит був на постійному зв’язку з очільником РПЦ й виконував його доручення щодо виправдовування російської агресії та окупації східних і південних територій України, зокрема АР Крим.

“Вказівки з Москви надходили у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей на території РФ. До злочинної діяльності єпископ залучив секретаря єпархії”, - йдеться у повідомленні.

За їх дорученням у церквах релігійної громади людям роздавали ворожу пропагандистську літературу, яку друкували багатотисячними накладами у російських типографіях. Водночас у цих книгах «автори» ставили під сумнів українську державність й вихваляли кремлівський режим.

Крім того, під час обшуків на території єпархії правоохоронці виявили велику кількість проросійських друкованих матеріалів і документи із доказами листування з московськими «кураторами».

Зазначається, що священнослужителів засуджено за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Митрополиту Іосаф. Фото: СБУ

Проте враховуючи співпрацю зі слідством, суд призначив їм 3 роки позбавлення волі з іспитовим терміном 2 роки. Також зловмисникам заборонено на 1 рік займати посади керівників релігійних управлінь та єпархій.

Нагадаємо, у ПЦУ перевірятимуть священників УПЦ МП, які приєдналися до Помісної Церкви, щоб до неї не потрапили люди, які руйнуватимуть її зсередини.