• Головна
  • Україна
  • У Міносвіти розповіли про переваги запровадження 12-річної освіти у школах

У Міносвіти розповіли про переваги запровадження 12-річної освіти у школах

11-річне шкільне навчання залишилося лише в Росії та Білорусі

З 2024 року в Україні повинна буде запроваджена дванадцятирічна система шкільного навчання, оскільки це допоможе покращити якість освіти та є важливим кроком для інтеграції з освітніми програмами Європейського Союзу.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» заявив Андрій Вітренко, заступник міністра освіти та науки, пише «Суспільне».

«12-річка є євроінтеграційним кроком. Тому що більшість країн ЄС — ми робили дослідження серед 38 країн Європи, не лише членів ЄС — 19 країн мають 12-річну систему навчання, 17 країн — 13-річну, і навіть є країни з 14-річною і 15-річною повною загальною середньою освітою», — пояснив він.

За словами урядовця, 11-річне шкільне навчання залишилося лише в Росії та Білорусі.

«Враховуючи тенденції у сфері освіти, всі останні комюніке і ЮНЕСКО, і ООН, ми намагаємося подовжити навчання людини для того, щоб людина, по-перше, позитивно впливала на себе та свій добробут. По-друге, щоб вона позитивно впливала на добробут держави та зростала її продуктивність праці. По-третє, це стабілізація суспільного життя — освічена людина — це людина багата і людина-інноватор», — підкреслив Вітренко.

Він розповів, що нині міністерство проводить експертні дослідження, спілкується з експертами, науковцями, батьками та дітьми для того, щоб ухвалити виважене рішення, коли запровадити 12-річну освіту.

«Позитивом буде те, що наші атестати середньої освіти будуть повністю визнаватися в європейських країнах. Тому що наразі нашим дітям треба навчатися ще один рік для того, щоб вступити до закладів вищої освіти Європи», — пояснив посадовець.

Андрій Вітренко додав, що запровадження середньої профільної школи — це той крок, який дозволить українцям обирати свій шлях та освітню територію, а також обирати програми: академічні, професійні або наукові. За його словами, це зможе диверсифікувати життєвий вибір кожної дитини та допомогти людині побачити свою траєкторію життя в майбутньому.

«В старших класах відбудеться профілізація. Буде зміна освітніх програм — зараз їх призводять до нових освітніх стандартів. Адже у нас відбувається реформа НУШ. Є така категорія, як граничне навантаження. Тут теж треба зробити певні висновки, щоб діти були не перевантажені. Це — комплекс механізмів, засобів та можливостей для того, щоб змінити на краще якість української освіти та щоб повністю інтегрувати освітній процес до європейського середовища та вимог», — підсумував урядовець.

Нагадаємо, Міністр освіти пропонує скоротити кількість предметів у школі. Новий міністр науки та освіти України Оксен Лісовий запропонував обговорити можливість скорочення кількість предметів, які вивчають учні. За його словами, така ініціатива допоможе розв'язати питання оптимізації навчальних програм.