• Головна
  • Україна
  • Генсек ООН зустрівся з президентом України: про що говорили Гутерреш та Зеленський

Генсек ООН зустрівся з президентом України: про що говорили Гутерреш та Зеленський

За словами Антоніу Гутерреша, кінцевою метою ООН у контексті розв'язаної Росією війни проти України є досягнення справедливого миру згідно зі Статутом ООН та міжнародним правом

У середу, 8 березня, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прибув з офіційним візитом до Києва. Під час свого третього візиту до України з початку повномасштабного вторгнення РФ Гутерреш зустрівся з президентом Володимиром Зеленським для переговорів про продовження зернової угоди. Детальніше про це та інші питання, які обговорили Генсек ООН та президент України, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Домовленості щодо постачання зерна

Антоніу Гутерреш та Володимир Зеленський. Фото: ОПУ

Контракт на експорт українського зерна через контрольоване Росією Чорне море закінчується 18 березня, відтак ООН наполягає на черговому продовженні. РФ заявила, що погодиться на продовження Чорноморської зернової угоди лише в тому випадку, якщо будуть враховані інтереси її власних сільгоспвиробників.

«Продовження Чорноморської зернової ініціативи після 18 березня критично необхідне для всього світу», — заявив Зеленський.

Також президент України виступив за продовження гуманітарної ініціативи «Зерно з України».

«У рамках цієї ініціативи нам вдалося залучити понад $200 млн і відправити 140 тис. тонн українського зерна у Європу, Кенію, Ефіопію, Сомалі. Упевнений, що ми зможемо значно посилити ініціативу. Це дасть ще більше гарантій світової продовольчої безпеки», - сказав глава держави.

Натомість Гутерреш зазначив, що Чорноморська зернова ініціатива забезпечила експорт 23 млн тонн зерна.

«Завдяки цьому вдалося знизити ціни на продовольство у світі. Індекс продовольчих цін ФАО знизився майже на 20%. Експорт українського та російського зерна й добрив необхідні для глобальної продовольчої безпеки», — сказав він.

Викрадення росіянами українських дітей

Володимир Зеленський. Фото: ОПУ

Президент Володимир Зеленський наполягає на порятунку українських дітей, викрадених Росією, а також поверненні всіх депортованих росіянами українських громадян і полонених військовослужбовців.

«Говорили про масштабне викрадання Росією наших українських дітей і про те, як врятувати їх від цього геноциду, як повернути їх додому, до рідних. Я дякую пану генеральному секретарю за підтримку нашої позиції щодо особливо чутливих питань», - сказав глава держави.

Водночас Зеленський додав, що Росія силою вивезла сотні тисяч українців.

«Ми маємо повернути всіх наших громадян додому, і наших воїнів, яких утримують у російському полоні, - вони всі мають бути звільнені», - наголосив президент.

Ситуація із Запорізькою АЕС

Антоніу Гутерреш та Володимир Зеленський. Фото: ОПУ

Також президент Зеленський обговорив з Генеральним секретарем Організації Об'єднаних Націй питання припинення ядерного шантажу РФ та відновлення безпеки українських атомних електростанцій.

«Обговорили сьогодні те, як припинити ядерний шантаж Росії і відновити безпеку усіх українських атомних електростанцій, порушену Росією, зокрема, безпека Запорізької АЕС. ЗАЕС повинна повернутись під повний український контроль - це питання саме глобальної, а не лише української безпеки», - зазначив Зеленський.

Натомість Генсек ООН сказав, що організація готова надати свої послуги як посередник у питанні демілітаризації Запорізької АЕС.

«Безпека та захист Запорізької атомної електростанції також є життєво важливими. Я вважаю, що можливе посередництво задля повної демілітаризації цієї території з одночасним забезпеченням повернення станції до нормальної роботи мало б важливе значення. Організація Об'єднаних Націй готова запропонувати свої добрі послуги», - заявив Гутерреш.

Реакція на відео із розстрілом росіянами українського військового

Гутерреш зазначив, що відео з убивством українського військовополоненого є ще одним нагадуванням про необхідність дотримання законів ведення війни.

«Ми продовжуємо працювати над вирішенням гуманітарних проблем, зокрема допомагати з обміном військовополонених. Жахливі кадри, коли український військовослужбовець, очевидно, був убитий — це ще одне нагадування про необхідність дотримання законів ведення війни», — сказав Генеральний секретар ООН.

Справедливий мир в Україні згідно зі Статутом ООН

Антоніу Гутерреш. Фото: ОПУ

За словами Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, кінцевою метою ООН у контексті розв'язаної Росією війни проти України є досягнення справедливого миру згідно зі Статутом ООН та міжнародним правом.

«Позиція ООН абсолютно чітка – російське вторгнення в Україну є порушенням Статуту ООН та міжнародного права. Суверенітет, незалежність, єдність та територіальна цілісність України мають бути збережені згідно з міжнародно визнаними кордонами України. Наша кінцева мета також зрозуміла – справедливий мир згідно зі Статутом ООН та міжнародним правом і резолюцією Генасамблеї з нагоди річниці початку війни», - сказав Гутерреш.

Водночас він додав, що поки цього не досягнуто, ООН продовжить працювати задля полегшення страждань людей в Україні та «мінімізації глобальних наслідків війни». Також Генсек ООН висловив солідарність із постраждалими від війни.

«Ми маємо забезпечити ефективну відповідальність стосовно цього», - наголосив він.

«Ми обговорили наші мирні ініціативи, зокрема формулу миру. Я окреслив нашу позицію та подальші кроки щодо її реалізації, зокрема проведення Global Peace Formula Summit», - зазначив у свою чергу президент Зеленський.

Нагадаємо, нещодавно Генасамблея ООН ухвалила запропоновану Україною резолюцію до роковин російського вторгнення. Зокрема, вона закликає РФ зупинити бойові дії та вивести свої війська з України. Крім того, вона закріплює основні положення української «формули миру».