• Головна
  • Україна
  • В Україні націоналізували заводи та агрохолдинг підсанкційних російських олігархів

В Україні націоналізували заводи та агрохолдинг підсанкційних російських олігархів

Після початку повномасштабного вторгнення Шелков і Чемезов хотіли приховати своє відношення до українських активів

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мін’юсту щодо передачі у державну власність України підприємств, які належали російським олігархам Михайлу Шелкову та Сергію Чемезову. Рішення суду стосується Демурінського гірничо-збагачувального комбінату, оптового виробника труб ТОВ «ВСМПО Титан», компанії з торгівлі металами ТОВ «Тай-Мінералс» та агрохолдингу «Інвест Агро». Загальна вартість переданого Україні майна становить щонайменше 2 млрд гривень.

Про це повідомили в СБУ.

Встановлено, що Чемезов та Шелков, які входять до найближчого оточення військово-політичного керівництва РФ, керували українськими підприємствами через російського монополіста з виробництва титану ПАТ «Корпорація ВСМПО-АВІСМА». Ця компанія входить до структури воєнно-промислового комплексу країни-агресора і бере участь у процесах виробництва озброєнь для окупаційних угруповань.

«Після початку повномасштабного вторгнення Шелков і Чемезов хотіли приховати своє відношення до українських активів. Для цього намагалися передати формальне управління компаніями підконтрольним комерційним структурам у Дніпропетровській та Сумській областях», — йдеться у повідомленні.

Фото: СБУ

Втім СБУ викрила оборудки, своєчасно їх заблокувала та ініціювала передачу 100% російського майна в дохід України.

Фото: СБУ

Нагадаємо, нещодавно суд наклав арешт на 2 літаки «АН-148», що належать російському акціонерному товариству. Цей арешт став наслідком рішення РНБО України щодо персональних спеціальних економічних та інших санкцій щодо цього АТ та відповідного клопотання Офісу Генерального прокурора.