• Головна
  • Україна
  • Щорічний саміт Україна-ЄС цьогоріч не відбудеться: дата наступного саміту

Щорічний саміт Україна-ЄС цьогоріч не відбудеться: дата наступного саміту

Останній, 23-ій саміт, відбувся у жовтні 2021 року у Києві

Наступний саміт Україна-ЄС відбудеться 3 лютого 2023 року у Брюсселі. Президент України Володимир Зеленський вже отримав запрошення на захід.

Про це у четвер, 22 грудня, повідомив прессекретар президента Європейської ради Шарля Мішеля Баренд Лейтс, пише «Інтерфакс-Україна».

«Я можу підтвердити, що саміт Україна-ЄС відбудеться 3 лютого, є відкрите запрошення президенту Зеленському відвідати Брюссель», — сказав Лейтс.

Згідно з Угодою про асоціацію, саміт Україна-ЄС є щорічною подією. Втім останній, 23-ій саміт, відбувся у жовтні 2021 року у Києві. Таким чином, у цьому році ЄС не проводитиме зустрічі, хоча раніше планувалося, що саміт 2022 року відбудеться у грудні.

Зазначається, що серед причин відтермінування був брак реальних результатів такої зустрічі. Так, сторона ЄС до останнього моменту мала проблеми із затвердженням обіцяного у рамках G7 пакету макрофінансової допомоги на суму 18 млрд євро.

Нагадаємо, ЄС готовий виділити Україні 25,5 мільйонів євро для нагальних потреб постачання та забезпечення електроенергією.