• Головна
  • Україна
  • Бабаки на Полтавщині випадково викопали кераміку VII століття до нашої ери

Бабаки на Полтавщині випадково викопали кераміку VII століття до нашої ери

Випадки, коли в кротовинах або на відвалах нір трапляються викиди кераміки, вугілля, кісток, глиняної обмазки – досить непоодинокі

На Полтавщині під час екскурсії Більським городищем працівники установи виявили старовинну кераміку. З’ясувалося, що її випадково викопали бабаки. Окрім кераміки у норах бабаків виявили кістки, вугілля та шматки глиняної обмазки.

Про це повідомили в історико-культурному заповіднику «Більськ».

«На Західному укріпленні і в долині поряд з ним функціонує бабаче поселення – розгалужена система нір, сполучених підземними ходами», – кажуть археологи.

Зазначається, що взимку бабаки залягають у сплячку, але їхні нори добре видимі, як і протоптані між ними стежинки у траві. Тож старовинні артефакти виявили у відвалі нори бабака на схилі валу городища.

«Під час прогулянки валами ми помітили, що біля входу в бабачу нору стирчали фрагменти кераміки. Певно, коли бабак рив нору, то виніс разом із ґрунтом артефакти, які трапилися йому на шляху», – пояснюють археологи.

Кераміка представлена уламками ліпного посуду VII ст. до н. е., а на деяких фрагментах присутнє чорне лискування.

Водночас випадки, коли в кротовинах або на відвалах нір трапляються викиди кераміки, вугілля, кісток, глиняної обмазки – досить непоодинокі.

Нагадаємо, у Львові під час робіт з демонтажу аварійної стінки та облаштування схилу біля Органного залу майстри знайшли людські кістки.