• Головна
  • Україна
  • НАБУ оголосило у розшук колишнього очільника Нацбанку Кирила Шевченка

НАБУ оголосило у розшук колишнього очільника Нацбанку Кирила Шевченка

Його підозрюють у причетності до розкрадання понад 200 млн грн

Національне антикорупційне бюро оголосило у розшук трьох посадовців «Укргазбанку», які, за версією слідства, причетні до розкрадання понад 200 млн грн. Серед фігурантів справи — ексочільник Нацбанку Кирило Шевченко.

Про це 24 жовтня повідомляє пресслужба НАБУ у Telegram.

За інформацією відомства, йдеться про ексголову правління «Укргазбанку», одного із заступників «Укргазбанку» та заступника директора департаменту по роботі з корпоративними віп-клієнтами держустанови.

«Про підозру їм повідомили ще на початку жовтня, однак в спеціальному порядку, бо місцеперебування цих осіб було невідоме. Відтоді підозрювані ігнорували виклики до слідчого, через що їх було оголошено в розшук», — йдеться у повідомленні.

У відомстві оприлюднили також фото розшукуваних фігурантів справи, на яких зображений ексочільник НБУ Кирило Шевченко і колишні посадовці «Укргазбанку» — Денис Чернишов і Олена Хмеленко.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро 6 жовтня повідомило про підозру вже колишньому голові Національного банку Кирилу Шевченку. Справа стосується періоду, коли він очолював «Укргазбанк».

Так, протягом 2014-2019 років у рамках схеми незаконно вивели з «Укргазбанку» 206 мільйонів гривень. До схеми були причетні п’ятеро людей.

НАБУ пише, що не знає, де перебуває Шевченко, тому його підозру залишили за місцем роботи, а саме — в Національному банку України. Через такі самі обставини у такому ж порядку повідомили про підозру й одному із заступників «Укргазбанку» та заступнику директора департаменту по роботі з корпоративними віп-клієнтами цієї держустанови.

Слідство встановило, що посадовці «Укргазбанку» у листопаді 2014 році запровадили схему виведення коштів із держбанку. Вони нібито сплачували «посередникам» за залучення грошей великого бізнесу та державних установ. Насправді ж посередництво відбувалося лише на папері: клієнти розміщували кошти в державному «Укргазбанку» на депозити за власною ініціативою. Натомість «Укргазбанк» сплачував псевдопосередникам за послуги, які ті ніколи не надавали та про яких більшість клієнтів банку навіть не знала.