25 громад Львівщини зможуть під'єднати інтернет коштом держави

Доступ до мережі отримають 12 тисяч мешканців області

Міністерство цифрової трансформації визначило головні напрямки регіональної цифровізації. Серед них є підключення віддалених громад до інтернету.

Відтак держава запустила інтернет субвенцію, яка покриє громадам підключення інтернету до соціальної інфраструктури — школи, пошти, медичного пункту.

Фото: Микита Печеник, Lviv.Media

На Львівщині участь у субвенції взяли 25 громад. 22 громади вже оголосили тендери на підключення інтернету та розпочали роботи.

“Ще в одній громаді на тендер ніхто не відгукнувся. Провайдери вирішили, що для них це не рентабельно. У двох інших громадах відбулася така ситуація, що провайдер почав швидше проводити інтернет, ніж оголосили тендер. Тепер за умовами субвенції ці громади вже не зможуть отримати фінансування”, — розповів Lviv.Media заступник голови Львівської облдержадміністрації Олександр Кулепін.

Загалом Львівщина отримала 5,5 мільйонів гривень у рамках інтернет субвенції. Наразі вже на 4,5 мільйони відбулися тендери. Це дасть змогу надати інтернет 12 тисячам мешканців в селах та під'єднати близько 109 об'єктів соціальної інфраструктури.

Проте близько 50-70 тисяч мешканців села на Львівщині попри все не будуть мати інтернет.

“Залишаться такі населені пункти, де живе дуже мало людей. Провайдерам нерентабельно туди заходити. Також поки що без підключення будуть села, де немає жодного об'єкта соціальної інфраструктури”, — пояснив Олександр Кулепін.

Більше про підключення інтернету та цифровізацію Львівщини дивіться у відео.