• Головна
  • Світ
  • Європарламент підтримав виділення 50 млрд євро для України

Європарламент підтримав виділення 50 млрд євро для України

Європейський парламент більшістю голосів схвалив виділення пакета макрофінансової підтримки України

У Європейському парламенті схвалили надання Україні пакета допомоги на 50 мільярдів євро — Ukraine Facility. Програма передбачає надання Україні цих коштів впродовж 2024-2027 років. Про це стало відомо з трансляції пленарного засідання Європарламенту.

За виділення коштів проголосували 536 євродепутатів, водночас 40 із них виступили проти, а 39 — утрималися. Тепер це рішення має підтримати Рада Європейського Союзу.

Під час засідання Європарламент ухвалив фінальний регламент виплати коштів після того, як на саміті 1 лютого всі 27 лідерів Євросоюзу погодили виділити цей пакет для України. Загальні 50 мільярдів євро розділять на позики (33 мільярди євро) і гранти (17 мільярдів євро), які виплачуватимуть упродовж 2024-2027 років. Перший транш — 4,5 мільярда євро в українському уряді розраховують отримати вже у березні.

«Головне завдання фонду має включати: допомогу у підтриманні макрофінансової стабільності країни та полегшення зовнішніх і внутрішніх фінансових складнощів України; відбудову та модернізацію інфраструктури, що була пошкоджена війною, зокрема, енергетичну інфраструктуру, систему водопостачання, внутрішні та транскордонні транспортні мережі, включаючи залізницю, дороги, мости, пункти перетину кордону», — йдеться у документі.

Також йдеться про надання соціальної допомоги, зокрема, для внутрішньо переміщених осіб, для ветеранів війни та для найбільш вразливих верств населення, відновлення житла, зруйнованого під час бойових дій.

Щоб отримувати кошти з цього пакета, Україна має підтримувати та поважати ефективні демократичні механізми, зокрема багатопартійну парламентську систему та верховенство права, а також гарантувати дотримання прав людини, зокрема й меншин.