• Головна
  • Світ
  • Росіяни планують оснащувати крилаті ракети Х-32 касетними боєприпасами

Росіяни планують оснащувати крилаті ракети Х-32 касетними боєприпасами

Центр національного спротиву, підпорядкований Силам спеціальних операцій ЗСУ, отримав докази щодо намірів окупантів обладнати крилаті ракети Х-32 касетними боєприпасами. Про це сказано в повідомленні ЦНС від 4 січня з посиланням на документи Дубненського машинобудівного заводу, отримані від своїх джерел.

Як сказано в повідомленні, з документів випливає, що міністерство оборони Росії у жовтні 2023 року поставило завдання інженерам модернізувати крилаті ракети касетним блоком. Водночас наразі не зафіксовані випадки застосування росіянами відповідних ракет. Проте ЦНС закликає українців оперативно реагувати на тривогу, адже ворог нехтує міжнародним правом та готовий застосувати смертоноснішу зброю проти цивільного населення.

Х-32 — надзвукова крилата ракета російського виробництва. Такі ракети загарбники запускають зі стратегічних бомбардувальників Ту-22М3. Це вдосконалена версія ракети Х-22, яка відома тим, що є дуже неточною. В Україні немає засобів ППО, які можуть збивати такі ракети.

Касетні засоби ураження (касетні бомби, касетні боєприпаси, касетні снаряди) — засоби ураження, різновид контейнера, що містять від двох до кількох сотень однотипних касетних бойових елементів, які розкидаються на заданій висоті над поверхнею землі. Розкидані над певною територією бойові елементи забезпечують ураження більшої площі в порівнянні з боєприпасом-моноблоком. Через те, що касетна зброя вивільняє велику кількість вибухонебезпечних суббоєприпасів, які розсіюються по значній за площею території, її загроза для цивільних зрсоатє в кілька разів, тому в деяких країнах касетні снаряди заборонені відповідною конвенцією. Утім, Росія та Україна, як і багато інших країн, цю конвенцію не ратифікували.