• Головна
  • Світ
  • Євросоюз погодив дванадцятий пакет санкцій проти Росії

Євросоюз погодив дванадцятий пакет санкцій проти Росії

Йдеться про поступову заборону імпорту російських алмазів, чавуну, зрідженого нафтового газу. Також ЄС розширив заборону на експорт компонентів безпілотників

Рада ЄС у понеділок, 18 грудня, ухвалила дванадцятий пакет економічних та індивідуальних санкцій у зв'язку з продовженням війни Росії проти України. Про це повідомили на сайті Європейської ради.

Євросоюз вводить заборону на прямий або непрямий імпорт, купівлю або передачу алмазів з Росії. Ця заборона поширюється на алмази, що походять з Росії, експортуються з РФ, перевозяться транзитом, а також російські алмази, що обробляються в третіх країнах.

"У цьому 12-му пакеті ми пропонуємо потужний набір нових списків і економічних заходів, які ще більше послаблять російську військову машину. Наше повідомлення чітке, як я вже заявляв, коли очолював неформальну Раду із закордонних справ у Києві: ми залишаємось непохитними у своїй відданості Україні та продовжуватимемо підтримувати її боротьбу за свободу та суверенітет", — сказав представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

Також Рада додала 29 нових суб'єктів до списку тих, хто безпосередньо підтримує військово-промисловий комплекс Росії. До них застосують жорсткіші експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення, а також товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборон.

Дванадцятий пакет розширює список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони. Йдеться про хімікати, літієві батареї, термостати, двигуни постійного струму і серводвигуни для БПЛА, верстати та деталі машин і механізмів.

Крім того, ЄС запровадив додаткові обмеження на імпорт товарів, які приносять значні доходи Росії, зокрема, чавун і шпігель, мідні та алюмінієві дроти, фольгу, труби на загальну суму 2,2 млрд євро на рік. Також запроваджується нова заборона на імпорт скрапленого пропану (LPG) з 12-місячним перехідним періодом.