• Головна
  • Світ
  • СБУ перекрила канал контрабанди іранського героїну до Євросоюзу

СБУ перекрила канал контрабанди іранського героїну до Євросоюзу

СБУ проводила спецоперацію спільно із правоохоронцями ЄС

Служба безпеки України разом із правоохоронними органами Румунії і Німеччини ліквідували масштабний канал контрабанди героїну з Ірану до Євросоюзу. Організатора наркотрафіку затримали у Румунії. Про це повідомили в СБУ 13 жовтня.

Спецоперація із перекриття каналу контрабанди тривала понад рік та завершилася лише зараз. Ще у вересні 2022 року СБУ затримала в Одесі двох іноземних наркокур’єрів. Вони намагалися транзитом через Україну переправити до Західної Європи майже 186 кг іранського героїну. Зловмисники заховали товар у коробки з подвійним дном, в яких перевозили 16 тонн фініків. Вартість вилученої партії наркотиків сягала 11 мільйонів доларів за цінами чорного ринку.

Фото: Офіс Генпрокурора

Слідчі встановили, що двоє затриманих входили до складу транснаціонального наркоугруповання, організатор якого проживав у одній із країн ЄС. Тому українські правоохоронці співпрацювали із європейськими партнерами.

Організатора групи вже затримали. За даними слідства, зловмисник розробив маршрут переправлення наркотиків морським шляхом через Одеський порт. Після його блокади у зв’язку із війною він використовував порти Румунії і переміщував вантаж в Україну суходолом.

Фото: Офіс Генпрокурора

Двом кур’єрам, яких затримали в Україні, слідчі повідомили про підозру за фактом контрабанди наркотичних засобів в особливо великих розмірах. Наразі їх тримають під вартою. Зловмисникам загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.