• Головна
  • Світ
  • Польща та Угорщина виступили проти резолюції про підтримку біженців: у чому причина

Польща та Угорщина виступили проти резолюції про підтримку біженців: у чому причина

Країни ЄС так і не ухвалили відповідну резолюцію

Під час нинішнього саміту Європейського Союзу Чехія ініціювала формулювання фінансової допомоги країнам, які приймають біженців з України. Водночас через позицію Польщі та Угорщини підтримка під загрозою зриву.

Про це у Брюсселі перед початком другого дня засідання Європейської ради заявив прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала, пише Radio Prague International.

Заява очільника чеського уряду пролунала після того, як лідери 27 країн ЄС призупинили дебати з міграційної політики близько першої години у ніч проти п'ятниці, 30 червня, так і не ухваливши спільної резолюції.

Так, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький та його угорський колега Віктор Орбан заблокували переговори, вимагаючи, щоб рішення ухвалювалися одноголосно. Зокрема, вони протестували проти нещодавньої угоди більшості держав Європейського Союзу, яка мала б розділити тягар прийому мігрантів між усіма членами ЄС.

«Польща та Угорщина відкидають практично будь-який текст, у якому згадується міграція. Я не вважаю це вдалим», — сказав Фіала.

Зазначається, що принцип солідарності, що лежить в основі міграційної угоди, стверджує, що країни, які відмовляються від прийому мігрантів, можуть натомість заплатити 20 тисяч євро за людину.

Нагадаємо, ця угода була схвалена кваліфікованою більшістю голосів на початку червня. Тоді Польща та Угорщина програли у цьому процесі.