• Головна
  • Світ
  • У США затримали посилку з Росії зі скіфськими мечами: їх передали українському посольству

У США затримали посилку з Росії зі скіфськими мечами: їх передали українському посольству

Російські окупанти цілеспрямовано викрадають та вивозять з України історичні та культурні артефакти, намагаючись позбавити Україну ідентичності

У США митниця затримала посилку з РФ, в якій було 3 скіфських мечі, та сокира які були викрадені з України. Загалом, в США було затримано близько 20 вантажів з території Росії та тимчасово окупованих українських територій, що містили археологічні предмети. Предмети вже офіційно передали Україні.

Про це повідомили на сторінці Посольства України в США у Facebook.

Так, 10 березня у Посольстві України в США за участі Посла України Оксани Маркарової відбулася офіційна церемонія передачі предметів української історичної спадщини, які були затримані при спробі незаконного ввезення на територію Сполучених Штатів з РФ.

Натомість Оксана Маркарова зазначила, що російські окупанти цілеспрямовано викрадають та вивозять з України історичні та культурні артефакти, намагаючись позбавити Україну ідентичності.

Передача Україні вкрадених Росією археологічних предметів. Фото: Посольство України в США

Водночас з липня по вересень 2022 року відділом розслідувань Департаменту внутрішньої безпеки США було затримано декілька вантажів з предметами археології, походження яких могло бути з території України. Вказані вантажі надходили до США з території РФ без належного документального супроводження. Усього в США було затримано близько 20 вантажів з території РФ (Краснодарський край) та тимчасово окупованих українських територій, що містили археологічні предмети. 

Вкрадений росіянами археологічний предмет. Фото: Посольство України в США

Відтак відділом розслідувань та експертиз Департаменту було проведено низку експертиз, результати яких вказували на те, що підозри про українське походження археологічних предметів є обґрунтованими. Серед них:

  • мечі-акінаки скіфської культури  VI-V ст. до н.е. (ареал поширення – лісостепова, степова частина України та АР Крим);
  • крем’яна шліфована сокира III тисячолітня до н.е., що, за інформацією Інституту археології України  належить до культури кулястих амфор (ареал поширення Північно-Західна Україна);
  • половецькі шаблі часів давньоруської держави XI-XII сторіччя та багато інших.

Проведені заходи дозволили вирішити питання про репатріацію до України вказаних предметів. Розслідування щодо інших предметів культури та археології триває.

Нагадаємо, російські солдати украли артефакти з майже 40 українських музеїв, а збитки від таких пограбунків та руйнувань об’єктів культури уже обчислюються сотнями мільйонів доларів.