• Головна
  • Спорт
  • Українські атлети завоювали перші медалі на Паралімпіаді

Українські атлети завоювали перші медалі на Паралімпіаді

Українські плавці здобули “срібло” та “бронзу” Паралімпіади у Парижі

У четвер, 29 серпня, українські плавці Антон Коль та Анна Гонтар здобули призові місця на Паралімпіаді 2024 в Парижі. Коль завоював “срібло” в запливі на 100 м на спині, а Гонтар — “бронзу” в запливі вільним стилем на 50 м. Це перші дві медалі Паралімпіади 2024 для українських спортсменів.

Антон Коль змагався у чоловічому плаванні на 100 м на спині серед представників класу S1 — це категорія для спортсменів з найскладнішими фізичними порушеннями опорно-рухового апарату. Українець фінішував у запливі другим, здобувши срібну медаль Паралімпіади. Перше місце ж зайняв спортсмен з Польщі Каміль Отовскі.

Для Антона Коля ця медаль Паралімпіади стала п’ятою у його спортивній кар’єрі. До цього він став срібним призером запливу на 100 м на спині та бронзовим — на 50 м під час на змаганнях у Токіо. Ще дві бронзові медалі спортсмен здобув у 2016 році у Ріо-де-Жанейро на дистанціях 50 та 100 метрів на спині.

Анна Гонтар

Українська плавчиня Анна Гонтар змагалася в запливі на дистанції 50 метрів вільним стилем у класі S6 ще з сімома спортсменками. Їй вдалося фінішувати третьою з результатом 33.01 с. Випередили українку представниця Китаю Цзян Юйянь, з результатом 32.59 с та американка Елізабет Маркс, яка фінішувала за 32.90 с.

Анна Гонтар виступила на Паралімпіаді вже вдруге. До цього вона брала участь в Іграх у Токіо, та завоювала там “бронзу” на цій же дистанції вільним стилем. При цьому українка утримує чинний світовий рекорд, який встановила у 2023 році на чемпіонаті світу в Манчестері — 32.54 с.