• Головна
  • Спорт
  • Українська тенісистка вперше в історії потрапила до півфіналу турніру Australian Open

Українська тенісистка вперше в історії потрапила до півфіналу турніру Australian Open

Даяна Ястремська стала наймолодшою тенісисткою, яка дійшла до півфіналу Australian Open

Українка Даяна Ястремська досягла історичного результату на Australian Open-2024. 23-річна українська тенісистка, 93-тя ракетка світу пройшла до півфіналу турніру, здолавши 19-річну чешку Лінду Носкову.

Ястремська була однією з двох українок, що пройшли до чвертьфіналу на Australian Open-2024. Цим результатом тенісистка вже оновила особистий рекорд, а разом з Мартою Костюк ще й стали авторками національного: уперше на цій стадії Україна була представлена одразу двома тенісистками.

Ястремська зустрічалася з Ліндою Носковою вперше в кар'єрі. Перед цим 19-річна чешка пройшла іншу українку, Еліну Світоліну, яка за рахунку 0:3 відмовилася від продовження гри через ушкодження спини.

Здолати Носкову українці вдалося за підсумками двох сетів. На початку першого тенісистки обмінялися брейками, а ключовим моментом став восьмий гейм: Ястремська зробила ще один брейк, після чого у наступному виграла партію.

Як пише «Суспільне», у першому сеті Ястремська продовжила «агресивну» гру, яку демонструвала у попередніх матчах: зробила 11 віннерів проти чотирьох у Носкової та частіше припускалася невимушених помилок (12-9).

Долю другого сету визначив лише один брейк, який також зробила Ястремська за рахунку 3:3. У подальшому Даяні вдалося захистити гейми на власній подачі та перемогти з рахунком 6:4.

Матч Носкова — Ястремська тривав 1:20 години. Українка закінчила його з показниками у 19 віннерів та 23 невимушені помилки (у чешки лише шість віннерів та 21 невимушена помилка).

Ястремська — перша українка в історії, що дійшла до півфіналу на Australian Open. До розіграшу цього турніру у 2024 році авторкою найкращого результату була Еліна Світоліна, яка виходила до чвертьфіналу у 2018 та 2019 роках.

Півфінал Ястремської також є повторенням історичного рекорду України на всіх турнірах «Великого шлему». Перед цим туди проходила лише Еліна Світоліна (тричі): на Вімблдоні у 2019 та 2023 роках, а також на US Open-2019. Ястремська — п'ята кваліфаєрка в історії, що зіграє у півфіналі турніру «Великого шлему». Востаннє це вдавалося британці Еммі Радукану на US Open-2021, який вона завершила перемогою на турнірі. Також Ястремська — наймолодша українська тенісистка в історії у півфіналі турніру «Великого шлему». Даяна зіграє на цьому рівні у віці 23 років.

Наступною суперницею Ястремської стане переможниця протистояння нейтральної тенісистки Анни Калінської та китаянки Цінь Вень Чжен. Півфінальний матч за участі Ястремської відбудеться у четвер, 25 січня, не раніше 10:30 за київським часом.