МОЗ дозволило щепити дітей від 12 років проти коронавірусу 

Хоча є нюанси.

Відтепер дітей можна щепити вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Препарат дозволили використовувати від 12 років в Україні за умови, якщо дитина має високі ризики важкого перебігу та розвитку ускладнень після хвороби на COVID-19 через супутні хвороби та не має протипоказань до вакцинації.

Аргументом буде також той випадок, коли для перетину кордону необхідний сертифікат або міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Або ж дитина приїхала з іншої країни, де вже отримала першу дозу вакцини Comirnaty/Pfizer та має підтверджувальні документи.

Діти 12-15 років можуть звернутися з батьками до педіатра або сімейного лікаря, щоб отримати щеплення. Діти 16-17 років можуть це зробити самостійно. 

Особливості процедури

  • Дітям віком 12+ вводять 2 дози по 0,3 мл вакцини з інтервалом у 21-28 днів.
  • Треба дотримуватися 14-денного інтервалу між введенням вакцини від COVID-19 та вакцини проти інших хвороб, за винятком екстреної вакцинації.
  • Вакцинація дітей з онкопатологією, які перехворіли на COVID-19, має проводитися незалежно від терміну, що минув після перенесеного коронавірусу.
  • Пріоритет у вакцинації проти COVID-19 будь-якою доступною вакциною мають особи, які постійно проживають разом із маломобільною дитиною або доглядають за нею.
  • У разі наявності живої черги в пункті чи центрі вакцинації таким дітям надається пріоритет. 

Нагадаємо, що дорослим та дітям важливо вакцинуватися не тільки проти коронавірусу. Перелік необхідних вакцин та коли їх робити можна переглянути тут