Як почуваються хворі зі Львівщини, що підхопили штам Дельта

Усі пацієнти мають позитивну динаміку лікування.

Нещодавно стало відомо, що на Львівщині підозрюють 6 випадків коронавірусу, що викликані штамом Дельта. Зразки їхніх аналізів відправили до Києва. У трьох людей хвороба підтвердилась.Наталія Іванченко, головна епідеміологиня Львівщини, розповіла Lviv.Media як вони себе почувають.

“Людям, які повернулися з Росії та Англії зробили швидкий тест на штам Дельта. У них виявили позитивний антиген. Їх ізолювали, згодом вони пройшли стаціонарне лікування. Одну людину виписали, вона перебуває вдома. Двоє інших завершують лікування. Якихось надзвичайних симптомів як, наприклад, у британського штаму, вони не мають”, — зазначає головна епідеміологиня. 

За її словами, згідно з інформацією ВООЗ клінічні симптоми можуть відрізнятися. Ураження легень може супроводжуватися пошкодженням слухового апарату. Частіше бувають розлади шлунково-кишкового тракту, спостерігаються різні тромбози. У цих пацієнтів таких симптомів немає. Проте була температура, пневмонія та слабкість.

Водночас Наталія Іванченко наголосила, що достеменно невідомо, скільки насправді хворих із штамом Дельта є в області.

“Ми маємо 3 підтверджених випадки коронавіруса, викликані штамом Дельта, але не знаємо яка кількість хворих є реальною. Обстежуються наразі ті випадки, які мають епідеміологічний зв’язок з перебуванням у країнах, де циркулює високий рівень штаму”, — пояснила лікарка.

Щодо вакцин,то фахівчиня сказала, що усі наявні вакцини ефективні проти Дельти. Однак спостерігається дещо нижча ефективність дії препарату. Наприклад, дві дози вакцини Pfizer проти Covid-19 ефективні на 95%. Проти штаму Дельта — на 88%. Епідеміологиня стверджує, що така статистика дуже хороша. Додамо, що вакциновані люди теж можуть заразитися штамом. Медики говорять, що вони переносять хворобу набагато легше, ніж невакциновані.Нагадаємо, нещодавно у 30 країнах світу поширився новий штам — Лямбда. Перший випадок хвороби виявили ще наприкінці 2020 року у Перу.