Україна отримає ПЛР-тести на мавпячу віспу – МОЗ

До кінця червня в Україні очікують на отримання ПЛР-тести від Всесвітньої організації охорони здоров'я для виявлення мавпячої віспи. Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін під час брифінгу, пише УНН.

Зокрема, в Україні на сьогодні не зафіксовано жодної підозри або підтвердженого випадку на мавпячу віспу.

"Відповідні інструкції по клінічному перебігу, по алгоритмах лікування, по епідеміологічному нагляду і по лабораторній діагностиці були ще півтора тижня назад доведені до відома департаментів охорони здоров'я та центрів контролю та профілактики хвороб. Наразі діагностика відбувається лише по клінічних проявах, до кінця місяця ми очікуємо ПЛР-тести з боку Всесвітньої організації охорони здоров’я, будемо мати їх в резерві на випадок необхідності діагностування", - розповів Кузін.

Також головний санлікар зазначив, що масова вакцинація зараз не рекомендована. Вірус доволі важко передається від людини до людини, і має доволі обмежений епідемічний потенціал. Тобто, шанси, що він переросте в пандемію, є доволі невеликими.

Нагадаємо, у Мінздоровʼя розповіли, скільки і якої допомоги отримали. Лише протягом цього тижня відомство отримало від різних донорів та благодійних організацій 22 авто та чимало іншої допомоги.