Телефони та рак: чи справді мобільні провокують розвиток онкології

На сьогодні немає жодних доведених фактів того, що телефони можуть викликати онкологічні захворювання

Є люди, які вважають, що електрохвилі від телефонів провокують утворення ракових клітин. У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, чи справді це так.

Фото: Pexels

"Ні, це не так. На сьогодні немає жодних науково доведених фактів того, що телефони можуть викликати онкологічні захворювання. Щодо цього питання проводились різноманітні наукові дослідження. Жодне з них не показало, що активне використання телефонів може призвести до розвитку онкологічних захворювань або ж навіть доброякісних пухлин", — стверджують у МОЗ.

Проте у відомстві додають, що багатьох може непокоїти те, що телефони випромінюють шкідливі хвилі. Але тут варто розібратися в різниці видів радіаційного випромінювання.

"Зазвичай ми розуміємо під радіацією іонізуюче випромінювання, яке провокує зміни на клітинному рівні, внаслідок чого і можуть виникати різного роду патологічні зміни та мутації. Телефони чи смартфони просто не здатні до іонізуючого випромінювання. Радіохвилі від телефонів є саме неіонізуючим випромінюванням, яке за своєю природою не може призвести до ракових мутацій нашої ДНК", — кажуть у МОЗ.

Додамо, випромінювання від телефону при довгому контакті може нагрівати місце контакту зі шкірою, але воно не може призвести до якихось змін на фізіологічному й клітинному рівні.

До речі, з телефонами ситуація аналогічна до випромінювання від мікрохвильових печей, про які ми вже розповідали.