• Головна
  • Суспільство
  • Кольори свободи: як український прапор став світовим символом волі та незламності (фото та відео)

Кольори свободи: як український прапор став світовим символом волі та незламності (фото та відео)

23 серпня Україна відзначає День Державного Прапора. Беззаперечно синьо-жовтий стяг став для українців символом свободи й боротьби за незалежність. Це і не дивно, адже під цим прапором відбулися три проголошення української державності, пройшли три сучасні революції та триває війна за свободу України від російських загарбників.

Однак не тільки для українців поєднання синього та жовтого кольорів символізує свободу та прагнення до незалежності. Для всього світу, а особливо після початку повномасштабного вторгнення росії до України, ці барви говорять про незламність та боротьбу за волю.

У цій добірці до Дня Державного Прапора Lviv.Media зібрало найяскравіші події, коли кольори українського прапора сяяли у світі.

Український прапор над "Піком Путіна" у Киргизстані

Пік Тянь-Шаня, який знаходиться у Чуйській області Киргизстану, назвали іменем російського президента ще у 2011 році. Саме над ним альпіністи підняли український прапор у травні цього року.

Відео, де український прапор майорить над вершиною, виклали у Twitter.

Гігантське синьо-жовте серце з виноградної лози у Франції

Французький виноградар із долини Севенни засвітив на одній зі своїх ділянок гігантське серце у кольорах прапора України.

Власник виноробного маєтку Франсуа Масол розповів, що коли він купив цю похилу ділянку для розчищення, в нього одразу виникла ідея посадити виноградну лозу у формі серця, "щоб передати послання кохання". Однак після 24 лютого він вирішив замінити білі світлодіоди на сині та жовті, віддаючи таким чином шану українському народу.

Фото: www.leparisien.fr

Ейфелева вежа у кольорах українського прапора

У Парижі цього року під час святкування Дня взяття Бастилії, національного свята Франції, Ейфелеву вежу підсвітили кольорами українського прапора, а на вулицях лунала пісня переможців Євробачення-2022 Kalush Orchestra “Stefania”. Національний оркестр Франції також виконав мелодію українського композитора Мирослава Скорика.

Синьо-жовтий Колізей

Після початку повномасштабного російського вторгнення Колізей у Римі засяяв синіми та жовтими барвами. Це був жест солідарності з українським народом.

Фото: Fresno 24

30-метровий прапор України в Празі

Представники українських громадських організацій в Чехії спільно з українськими дипломатами розгорнули у Празі 30-метровий синьо-жовтий державний прапор України. Це відбулося 23 серпня минулого року у межах святкування 30-ї річниці Незалежності України.

Тоді, до речі, синьо-жовті стяги вражаючих розмірів майоріли не тільки у містах Європи, а й по всій Північній Америці, на самому півдні Африки та у стародавньому місті Петра в Йорданії, на узбережжі Затоки та у мексиканській долині Теотіуакан, у стародавньому храмовому комплексі Баальбек в Лівані та відомому комплексі хмарочосів "Flame Towers" в Азербайджані. У Греції повітряна куля пронесла Державний Прапор України над найвищим високогірним озером Пластира, а у Загребі прапор піднявся на найвищу будівлю як свідчення сили духу та незламності нашого народу.

Фото: Посольство України в Чеській Республіці

Музей Сюрсок у Бейруті у кольорах українського стяга

Музей Сюрсок у столиці Лівану, Бейруті, у березні цього року підсвітили у кольори українського прапора на знак підтримки України. Ліван став першою арабською країною, яка із самого початку російської агресії підтримала Україну та засудила загарбників.

Фото: Верховна Рада України

Синьо-жовтий Ніагарський водоспад

У лютому Ніагарський водоспад зробили синьо-жовтим. Однак це не перший раз, коли підтримку Україні висловлюють таким чином. Минулого року на знак підтримки України до Дня Незалежності Ніагарський водоспад вже сяяв синьо-жовтими кольорами. Також ще у 2013 році українці Канади зібрали свій Євромайдан на Ніагарському водоспаді. На знак солідарності з народом України вони засвітили найпотужніший у Північній Америці водоспад синьо-жовтими вогнями.

Українське небо Брюсселя

21 червня цього року небо Брюсселя підсвітили кольорами українського прапора. Світлове шоу відбулося на підтримку інформаційної кампанії вступу України у Європейський Союз.

Нагадаємо, День Державного Прапора —  це державне свято, яке передує ще одній важливій для українців даті — Дню Незалежності.

На загальнодержавному рівні свято встановив своїм указом президент Леонід Кучма у 2004 році. Водночас у 2009 році цей указ доповнив президент Віктор Ющенко та запровадив підняття українського прапора у День Державного Прапора України та під час інших державних свят.