Шкільна форма: як одягаються учні у світі

У багатьої країнах світу наявність шкільної форми навіть не обговорюється.

В Україні шкільна форма необов'язкова. У деяких закладах запроваджують такі правила, проте змусити українського учня носити той чи інший одяг не можна. Але така ситуація не у всіх країнах. Lviv.Media поцікавилось, як одягаються школярі з різних куточків світу. Велика БританіяФорма в Англії є частиною історії навчального закладу. У кожній школі є своя форма, до якої зазвичай входять головний убір, краватка, верхній одяг і навіть шкарпетки. Кожна престижна школа має власний логотип та стиль. Часто дизайн шкільної форми таких навчальних закладів не змінюється протягом кількох десятків, а іноді й сотень років.

Фото з відкритих джерел

ІталіяСьогодні практично в кожному навчальному закладі Італії є свої вимоги до шкільної форми. Вона не повинна дуже яскравою. Надають перевагу стриманим кольорам. Італійський шкільний одяг відрізняється особливою міцністю, оскільки розрахований на щоденну носку.

Фото з відкритих джерел

КубаНа Кубі форма обов'язкова для всіх учнів шкіл та вищих навчальних закладів. Вона представлена ​​в декількох варіаціях: білий верх – жовтий низ, блакитний верх – синій низ. А також білі сорочки й бордові сарафани або штани з обов'язковою краваткою.

Фото з відкритих джерел

ЯпоніяВ Японії шкільна форма з'явилася наприкінці XIX століття. Зараз вона є в більшості приватних і державних шкіл країни. Зазвичай форма чорного кольору, але в деяких школах може бути темно-синього чи коричневого кольорів. Також дівчата в Японії можуть носити блузку в морському стилі й плісировану спідницю. Обов'язкові також туфлі на низьких підборах і гольфи.

Фото з відкритих джерел

Південна КореяМайже всі південнокорейські учні носять уніформу. Типова форма зазвичай складається з сорочки, піджака й краватки, зі спідницями для дівчаток і сірими брюками для хлопчиків.

Фото з відкритих джерел

СиріяРаніше шкільна форма в Сирії була кольору хакі. Згодом її змінили на форму синього, сірого і рожевого кольорів.

Фото з відкритих джерел

Шрі-ЛанкаБілосніжний дрес-код для учнів вибрали на Шрі-Ланці. Форма для дівчаток складається з сукні з краваткою, де рукава і комір можуть відрізнятися. Для хлопчиків – біла сорочка і сині шорти, які в урочисті дні замінюються на білі шорти.

Фото з відкритих джерел

БутанУ Бутані учні в школу носять традиційний національний костюм. Для дівчаток – “кіра”, а для хлопчиків – “гхо”, вона нагадує халат.

Фото з відкритих джерел

ІндонезіяВ Індонезії форма учнів відрізняється за кольором на кожному етапі навчання: низ може бути бордовим, темно-синім або сірим. Незмінним залишається білий верх. Коли школярі святкують закінчення школи, вони розмальовують форму за допомогою фломастерів і балончиків.

Фото з відкритих джерел

В’єтнамНайпоширеніший вид форми у цій країні - це біла сорочка зі шкільним логотипом на лівому рукаві та темно-сині чи чорні штани. Таку уніформи часто можна побачити в державних школах і в сільській місцевості. Відмінностей між уніформою для хлопчиків і дівчаток немає. Однак багато шкіл (зазвичай це приватні чи відомі державні школи) мають власну форму, яка часто замінює штани спідницями для дівчаток або додає бантики, краватки, жилети. Цікавим є те, що старшокласниці В'єтнаму зазвичай носять білосніжний національний костюм.

Фото з відкритих джерел

Нагадаємо, що в Україні ніхто не може змусити вашу дитину носити шкільну форму.  Стаття 8 Конвенції ООН про права дитини чітко зазначає, що держави-учасниці Конвенції зобов’язуються поважати право дитини на збереження індивідуальності, не допускаючи протизаконного втручання. А якщо дитина протизаконно позбавляється частини або всіх елементів своєї індивідуальності, держави-учасниці забезпечують їй необхідну допомогу і захист для найшвидшого відновлення її індивідуальності.