У Центрі протидії дезінформації спростували фейки про дефіцит солі

Після обстрілів державного підприємства "Артемсіль" у мережі з'явилось чимало фейків щодо дефіциту солі в Україні. Найпопулярніші з них спростовує Центр протидії дезінформації при РНБО.

Власне, одним із фейком стала інформація про зникнення солі з прилавків магазинів "Треба закупати сіль! Солі ніде не буде в продажу!".

"Через обстріли окупантів та небезпеку для життя працівників, держпідприємство "Артемсіль", розташоване в м.Соледар Донецької області, в квітні зупинило виробництво солі. Але у великих мережевих супермаркетах залишається запас солі в декілька тисяч тонн", - пояснюють у Центрі.

Також у соціальних мережах повідомляють, що сіль подорожчала в декілька разів. Однак через великий попит та "можливість заробити" в роздрібних магазинах та на ринках штучно завищують ціну на сіль. Саме масоване придбання солі у великій кількості й призводить до дефіциту та подальшого підвищення цін!

Ще одним фейком є інформація, що виробники ковбас та заводи з консервації викупили всю сіль.

"Виробники ковбас та копченостей використовують імпортну спеціально підготовлену сіль. Великі виробники, окрім власних запасів солі на складах, уклали додаткові угоди про постачання солі з-за кордону", - зазначили у Центрі протидії дезінформації.

Нагадаємо, через дефіцит солі Дрогобицька солеварня збільшує обсяги виробництва. Раніше підприємство виробляло 31-32 тонни солі, однак тепер солеварня збільшує свої потужності до 50 тонн на місяць.