Особливості оформлення та отримання закордонного і внутрішнього паспортів під час війни

Війна принесла багато змін у наше життя, але потреба в документах залишається незмінною. Як же отримати паспорт в умовах воєнного стану? Розберімось у цьому питанні разом.

Чи можливо оформити паспорт під час війни?

Так, це цілком можливо! За умови, що ви знаходитесь на підконтрольній Україні території, де не відбуваються активні бойові дії, процес оформлення документів, що посвідчують особу, залишається практично незмінним. Це стосується як паспорта громадянина України (внутрішнього паспорта), так і паспорта для виїзду за кордон.

А що робити внутрішньо переміщеним особам?

Для людей, які змушені були залишити свої домівки через війну, є позитивна новина — оформити паспорт можна у будь-якому підрозділі Державної міграційної служби, де ви тимчасово перебуваєте. Крім того, вам також доступні Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) та підрозділи ДП "Документ".

Як бути, якщо паспорт був замовлений до війни, але не отриманий?

Не хвилюйтеся! Якщо ви вже подали документи на виготовлення паспорта, але через війну не мали можливості його забрати, вихід є. Ваш документ можна отримати в іншому регіональному відділенні Державної міграційної служби. До того ж готовий паспорт може бути пересланий між різними підрозділами ДМС в Україні або навіть за кордон.

Як отримати готовий паспорт?

Все досить легко: виберіть найближче або найзручніше для вас відділення Державної міграційної служби, подайте там особисто заяву в довільній формі для отримання паспорта та очікуйте повідомлення про те, що ваш документ готовий до видачі.

Що робити при втраті паспорта?

Для ідентифікації особи можна скористатися іншими наявними документами: закордонним паспортом громадянина України, дипломатичним чи службовим паспортом, посвідченням моряка, посвідченням члена екіпажу, посвідченням особи на повернення в Україну або тимчасовим посвідченням громадянина України.

А якщо немає жодного з цих документів?

На допомогу приходять електронні документи. Ви можете використовувати паспорт або закордонний паспорт у додатку "Дія". Крім того, на період воєнного стану уряд запустив "єДокумент", який також відображається у "Дії" і містить необхідну інформацію для ідентифікації особи.

А що стосується закордонного паспорта для дитини, якісь є зміни?

З 1 листопада 2022 року відновлено можливість продовження терміну дії закордонних паспортів та внесення до них інформації про дітей у дипломатичних/консульських установах України. Ці послуги надаються безкоштовно протягом одного робочого дня.

Які зміни відбулися в законодавстві щодо видачі документів?

Кабінет Міністрів запровадив зміни до діючих норм, які значно полегшують процес отримання як закордонних, так і внутрішніх паспортів. Тепер, оформляючи закордонний паспорт для дитини, не потрібно, щоб обидва батьки були присутні в Консульстві, і скасовано вимогу надання письмової згоди від іншого з батьків або законного представника.

Як оформити закордонний паспорт для дитини?

Закордонний паспорт можна оформити для дитини будь-якого віку, навіть для новонароджених. Для цього необхідно звернутися до найближчого територіального підрозділу Державної міграційної служби, Центру надання адміністративних послуг або до сервісного центру "Паспортний сервіс" від ДП "Документ". Вам знадобляться: свідоцтво про народження (або ID-картка для дітей від 14 років), реєстраційний номер платника податків (якщо є), попередній закордонний паспорт (якщо робите новий) і квитанція про сплату послуг. Якщо дитині менше ніж 12 років, її присутність не є обов'язковою — достатньо принести фото, що відповідає вимогам. Однак з 12 років дитина має бути присутня особисто для сканування відбитків пальців.

Який термін дії закордонного паспорта для дітей?

Закордонний паспорт для дітей до 16 років оформляється на чотири роки, а після досягнення 16-річного віку — на десять років.

Скільки часу займає виготовлення закордонного паспорта?

Залежно від оплати, паспорт можна отримати через 7 або 20 днів після подання документів. У екстрених випадках, таких як необхідність термінового лікування за кордоном, супровід тяжкохворої особи чи смерть родича за кордоном, паспорт можуть виготовити навіть за 3 робочі дні.

Що нового у процедурі оформлення паспортів?

Строк зберігання готового закордонного паспорта збільшено до 2 років (без урахування строку дії воєнного стану або карантину). За письмовим зверненням заявника цей термін може бути продовжений до 3 років.

Як отримати внутрішній паспорт під час війни?

Процедура схожа на отримання закордонного паспорта. Зверніться до найближчого відділення ДМС або ЦНАПу. Потрібні документи: свідоцтво про народження, фотографії, довідка про реєстрацію місця проживання.

Що робити, якщо потрібно терміново виїхати за кордон, а паспорта немає?

У екстрених випадках (лікування, смерть родича за кордоном) можна отримати посвідчення особи на повернення в Україну. Це тимчасовий документ, який видається консульськими установами України за кордоном.

Чи можна використовувати прострочений паспорт?

Так, на період воєнного стану та протягом 3 місяців після його завершення, прострочені паспорти вважаються дійсними.

Як бути з військовозобов'язаними?

Для чоловіків 18-60 років діють особливі правила. Крім стандартного пакету документів, потрібно надати військово-обліковий документ та пройти верифікацію через додаток Резерв+.

Що робити, якщо паспорт пошкоджено?

Якщо паспорт пошкоджено, але можна ідентифікувати особу, його можна використовувати. Проте краще звернутися до ДМС для заміни.

Як змінилася процедура вклеювання фотографій у паспорт?

Ця процедура скасована для паспортів нового зразка (ID-карток). Для паспортів старого зразка вона все ще актуальна у віці 25 та 45 років.

Чи можна оформити паспорт онлайн?

Повністю онлайн оформити паспорт неможливо, але можна подати попередню заяву через портал "Дія" і записатися на прийом до ДМС.

Як діяти, якщо ви за кордоном і вам потрібно оформити паспорт?

Якщо ви знаходитесь за межами України, ви можете звернутися до дипломатичних установ або до центрів обслуговування громадян "Паспортний сервіс" у деяких європейських містах. 

Які особливості оформлення паспорта для осіб з інвалідністю?

Для людей з інвалідністю передбачені спеціальні умови оформлення паспортів. Наприклад, якщо особа не може самостійно пересуватися, співробітники ДМС можуть виїхати до місця її проживання для оформлення документів. Також у багатьох відділеннях ДМС та ЦНАПах є спеціальні пандуси та обладнання для обслуговування людей з інвалідністю.

Що робити, якщо у вас немає свідоцтва про народження?

Якщо ви втратили свідоцтво про народження, не панікуйте. Ви можете отримати повторне свідоцтво у відділі державної реєстрації актів цивільного стану за місцем народження або за місцем проживання. У разі, якщо ви народилися на тимчасово окупованій території, ви можете звернутися до будь-якого відділу ДРАЦС на підконтрольній Україні території.

Як бути, якщо ви змінили прізвище?

При зміні прізвища необхідно замінити всі документи, включаючи паспорт. Для цього потрібно звернутися до ДМС протягом місяця після отримання свідоцтва про зміну прізвища. Вам знадобляться: старий паспорт, свідоцтво про зміну прізвища, фотографії та квитанція про оплату послуги.

Чи можна отримати паспорт, якщо у вас є борги?

Наявність боргів (наприклад, за комунальні послуги або аліменти) не є перешкодою для отримання паспорта. Однак, якщо щодо вас відкрито виконавче провадження і накладено обмеження на виїзд за кордон, ви не зможете отримати закордонний паспорт до погашення заборгованості.

Які особливості оформлення паспорта для осіб без громадянства?

Особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, можуть отримати посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон. Цей документ оформляється в територіальних органах ДМС і дає право на виїзд з України та в'їзд в Україну.

Як оформити паспорт для новонародженої дитини за кордоном?

Якщо ваша дитина народилася за кордоном, ви можете оформити для неї український паспорт у консульській установі України. Для цього потрібно спочатку зареєструвати народження дитини в консульстві, отримати свідоцтво про народження українського зразка, а потім подати документи на оформлення паспорта.

Що робити, якщо ви загубили паспорт за кордоном?

У разі втрати паспорта за межами України необхідно негайно звернутися до найближчої дипломатичної установи України. Там вам допоможуть оформити посвідчення особи на повернення в Україну. Це тимчасовий документ, який дозволить вам повернутися в Україну, де ви зможете оформити новий паспорт.

Як перевірити готовність паспорта онлайн?

ДМС надає можливість перевірити стан оформлення паспорта онлайн. Для цього потрібно зайти на офіційний сайт ДМС і ввести номер заяви-анкети або серію та номер паспорта.