Що можуть робити чоловіки без військового квитка?

Ви вже, мабуть, чули про нові правила, які набули чинності з 17 липня 2024 року? Так-так, тепер без військового квитка чоловікам буде "несолодко". Але розберімось детальніше, що ж це означає для чоловіків, які мають громадянство України, але не мають військового квитка?

Отже, зараз в Україні без військового квитка не можна:

  1. Виїхати за кордон.
  2. Подати заяву на реєстрацію шлюбу.
  3. Оформити паспорт.
  4. Отримати водійське посвідчення.
  5. Вступити до навчального закладу.
  6. Влаштуватися офіційно на роботу.
  7. Подати документи на МСЕК для встановлення інвалідності.

Список на справді чималий. І, на жаль, це ще не все… Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що таких послуг може бути "сотні, якщо не тисячі". 

Такі суворі дії держава пояснює потребою мати інформацію про перебування кожного військовозобов'язаного громадянина України. 

А як щодо тих, хто вже за кордоном? Тут теж є сюрпризи. З 23 квітня 2024 року консульські установи України припинили надання послуг чоловікам призовного віку, нагадаю, що це вік від 18 до 60 років, які не оновили свої військово-облікові дані. Це означає, що без військового квитка ви не зможете:

  • Отримати новий паспорт.
  • Засвідчити документи.
  • Оформити довіреність.
  • Зареєструвати шлюб чи народження дитини.

До речі, є певні винятки. Наприклад, ви все ще можете отримати посвідчення особи для повернення в Україну. Також консульські дії щодо дітей громадянина України, якщо другий з батьків - іноземець, будуть виконуватися без обмежень. І якщо ви, не дай Боже, опинилися під арештом за кордоном - вам теж допоможуть.

Тепер поговорімо про те, що все ще можна зробити без військового квитка. Виявляється, поки що можна:

  • Зареєструвати право на нерухоме майно (квартиру чи земельну ділянку).
  • Оформити право власності на автомобіль.

Але адвокатка Марина Бекало попереджає: враховуючи темпи обмежень, скоро і ці послуги можуть стати недоступними без військового квитка.

То що ж робити? Як жити далі? 

Перш за все - не панікувати. Якщо у вас ще немає військового квитка, саме час його отримати. Зверніться до військкомату, уточніть свої дані, отримайте необхідні документи. Якщо не хочете звертатися до військкомату, можете оновити дані у застосунку Резерв+ від Google play або Резерв+ від App Store ці додатки допоможуть вам отримати електронний військово-обліковий документ, який має таку ж саму юридичну силу, як військовий квиток чи приписне.

Якщо складно розібратися із застосунком, можете скористатися - Інструкція з користуванням застосунком Резерв+. Тут вказана абсолютно вся інформація, що і як треба робити та є відповіді на найпоширеніші питання.

Не забувайте про штрафні санкції від ТЦК

Ігнорування повістки чи не оновлення військово-облікових документів має адміністративну відповідальність у вигляді штрафу.

  • За порушення правил військового обліку у мирний час: від 3 400 до 5 100 грн. Повторне порушення - від 5 100 до 8 500 грн.
  • У воєнний час ставки зростають: від 17 000 до 25 500 грн.
  • За порушення законодавства про оборону та мобілізацію під час війни: для громадян - від 17 000 до 25 500 грн, а для посадовців та юридичних осіб - від 34 000 до 59 500 грн.

Але є і "приємні" новини, якщо це так можна назвати. Знижено початково пропоновані штрафи та виключено кримінальну відповідальність за відмову від проходження медкомісії під час мобілізації.

Важливо також знати, хто має право вручати ці повістки:

  • Представники ТЦК.
  • Представники органів місцевого самоврядування.
  • Керівники закладів освіти.
  • Управителі багатоквартирних будинків (ЖЕК та ОСББ).
  • Керівники організацій, де працює військовозобов'язаний.

А от поліцейські, військовослужбовці та прикордонники такого права не мають!