24 червня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

Фото: pexels

Яке церковне свято 24 червня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 24 червня

24 червня християни вшановують день пам’ять апостолів Вартоломія і Варнави.

Варнава, який був проповідником разом з апостолом Павлом у Єрусалимі, входив до 70 апостолів. Протягом свого життя він багато постив та молився, а також жив по-християнськи.  Варнава жив у час Ісуса Христа, тому неодноразово був свідком див, які він творив.

Апостол проповідував на апостольському соборі в Єрусалимі з апостолом Павлом. Однак, у віці 76 років його вбили юдеї.

Варфоломій також був сучасником Ісуса Христа. Після зустрічі з ним апостол увійшов до дванадцятки апостолів. Варфоломій разом зі святим Філіпом Варфоломій проповідував у східних країнах.

Втім після його смерті, святий Варфоломій проповідував сам в Індії та Вірменії. Там перекладав на зрозумілі народу мови Євангеліє від Матвія і демонстрував багато чудес. Міг навіть зцілювати хворих людей.

Помер  Варфоломій наглою смертю на чужині, де його спіймали язичники та вбили.

24 червня День Ангела святкують: Варнава, Варфоломій, Варвара, Єфрем, Марія.

Цей день в історії

Міжнародний день амброзії кожного року святкують в останню суботу червня. ЦЬогоріч свята припадає на 24 червня. Подія була зініційована Генеральною Асамблею ООН у 2011 році. Для багатьох мешканців планети пилок рослини в період цвітіння є дуже небезпечним. Він провокує виникнення алергічних реакцій у людей, які схильні до них, та приступи бронхіальної астми в астматиків.

24 червня святкують Міжнародний день феї. Подію дуже давня за своїм походженням, адже феї прийшли з дохристиянських часів.

Феї - міфічні істоти, в яких хтось вірить, а хтось ні. Утім їх точно можна зустріти на сторінках народного фольклору чи фантастичних повістей. Також фей часто зображують у мультфільмах чи серіалах. У всіх давніх легендах ці міфологічні істоти описуються як розумні, пустотливі та магічні. Вони здатні літати та чаклувати, і вони живуть у країні вічної молодості.

День басейну також відзначають 24 червня. Хоча й свято не є офіційним, але воно має велике значення для спорту, який пов’язаний з водою. Адже басейн – невід'ємна частина таких видів спорту як плавання, підводне регбі, водне поло тощо. Масово користуватись басейнами почали у Великій Британії у 19 столітті.

****

1099 — засновано Орден святого Іоанна Єрусалимського.

1128 — військо португальського графа Афонсу розгромило опозицію в битві при Сан-Мамеде.

1497 — перша задокументована згадка про відвідання європейцем Північної Америки. Саме цього дня дослідник Джон Кабо висадився на території, відомій нині як Ньюфаундленд, і проголосив її власністю англійського короля Генріха VII.

1509 — коронація короля Англії Генріха VIII.

1793 — Французький Конвент прийняв першу республіканську конституцію, котра проголошувала верховенство влади народу.

1812 — армія Наполеона, найбільша військова сила Європи, що налічувала до 600 тисяч вояків, перетнула річку Німан і ступила на територію Російської імперії.

1894 — на конгресі в Парижі, скликаному за ініціативою барона П'єра де Кубертена, прийнято рішення про утворення Міжнародного Олімпійського комітету і проведення раз на чотири роки Олімпійських ігор

1901 — у Парижі в галереї на вулиці Лафітт відкрилась перша виставка Пабло Пікассо. 75 картин 19-річного іспанського художника, маловідомого за межами Барселони.

1917 — у Києві на вщент заповненій Софійській площі Володимир Винниченко зачитав текст І Універсалу Центральної Ради, прийнятий напередодні

1917 — у Микольську-Уссурійському відбувається Перший загальний всеукраїнський з'їзд діячів і громадянства Далекого Сходу.

1941 — у трьох тюрмах Львова було розстріляно 2072 особи «з метою прискореного розвантаження тюрем Львівської області від контрреволюційного, кримінально-політичного елемента»

1941 — розпочалися підготовлені членами ОУН(б) виступи місцевого населення у Львові, Луцьку, Перемишлі, Мостиському, Городоцькому, Рудківському, Бібрському, Жовківському та Яворівському районах Львівської області та Самбірському Дрогобицької області.

1947 — вперше офіційно повідомили про НЛО.

1948 — за наказом Сталіна СРСР почав блокаду Західного сектору Берліна, в якому проживало понад 2,5 мільйони людей.

1982 — Жан-Лу Кретьєн став першим французьким космонавтом: він полетів у космос на радянському «Союзі-Т6».

Народні прикмети

  • Очікуйте на дощ, коли помітили, що  ворони сидять на нижніх гілках дерев.
  • Якщо протягом ночі була тепла погода - буде багатий урожай.
  • На світанку сонце закрите хмарами - вдень буде холодна погода.
  • Якщо бджоли сидять у вуликах, тоді чекайте на дощ.

Що не можна робити в цей день

  • У цей день не варто розповідати про свої плани.
  • Не рекомендують збирати та споживати плоди з  дерев і кущів.
  • Не можна починати нові справи чи проєкти.
  • Цього дня заборонено конфліктувати.
  • Не варто поширювати плітки.

Нагадаємо, 23 червня Церква вшановує пам’ять священномученика Тимофія, який був єпископом Пруссі. LVIV.MEDIA розповідає історію та народні звичаї, пов’язані із цією датою.