Утрені молитви: тексти ранкових молитов

Ранкова молитва — це не лише діалог із Богом, а і тренування сили волі

Утрені молитви, як і вечерні, створенні для того, щоб навчити вірян правильно спілкуватися з Всевишнім. Молитися своїми словами чи текстами з молитовника — це справа кожного. Проте тексти молитов придумані не просто так: це ті слова, мовити якими до Бога буде завжди доречно. Щоб промовити всі ранкові молитви, потрібно до 15 хвилин часу. Проте перелік канонічних текстів може бути змінений. Так, за «Серафимським правилом» достатньо щоранку молитися тричі до Бога Творця та Богородиці Діви, й один раз прочитати «Символ віри». 

LVIV.MEDIA поділилося молитвами, які можна читати щоранку після сну.

Ранкові молитви. Фото з сайту «Провідник»

Молитва до Святого Духа

Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш‚ Скар­бе добра й життя Подателю, прийди і вселися в нас, й очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.

Молитва до Пресвятої Тройці

Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші імені Твого ради.

Господи, помилуй (тричі).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва Господня

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Бо Твоє є Царство, і сила, і слава‚ Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Ранкові молитви. Фото з сайту «То є Львів»

Молитва святого Макарія до Пресвятої Тройці

Вставши після сну, подяку приношу Тобі, Пресвята Тройце, Боже наш, що Ти з великої милости Твоєї і довготерпіння не прогнівався на мене лінивого та грішного й не дав мені загинути з моїми гріхами, але, з властивим Тобі чоловіколюбством, підняв мене від сну, щоб зранку прославляти державу Твою. І нині просвіти мої очі мисленні, відкрий мої уста, щоб навчатися слова Твого, і розуміти заповіді Твої, і чинити волю Твою, і вихваляти Тебе в сердечному прославленні, і в піснях славити всесвяте ім’я Твоє‚ — Отця, і Сина, і Святого Духа, — нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Псалом 50

Помилуй мене, Боже, з великої милости Твоєї і з великого милосердя Твого прости провини мої. Особливо омий мене від беззаконня мого і від гріха мого очисти мене. Бо беззаконня моє я знаю, і гріх мій повсякчас переді мною. Проти Тебе Єдиного я згрішив і лукаве перед Тобою вчинив, отже праведний Ти в слові Твоїм і справедливий у присуді Твоїм. Ось бо в беззаконні зачатий я, і в гріхах породила мене мати моя. Бо Ти істину полюбив єси, невідоме й таємне мудрости Твоєї явив Ти мені. Окропи мене ісопом — й очищуся, омий мене — і стану біліший від снігу. Дай мені почути радість і веселість — і зрадіють кістки мої упокорені. Відверни лице Твоє від гріхів моїх і прости всі беззаконня мої. Серце чисте створи в мені‚ Боже, і духа праведного віднови в нутрі моєму. Не відкинь мене від лиця Твого й Духа Твого Святого не відніми від мене. Поверни мені радість спасіння Твого й духом могутнім укріпи мене. Навчатиму беззаконників шляхів Твоїх, і нечестиві навернуться до Тебе. Визволи мене від вини кривавої‚ Боже, Боже спасіння мого, і язик мій радісно славитиме правду Твою. Господи, відкрий уста мої, і язик мій спо­вістить хвалу Твою. Бо коли б Ти жертви забажав, приніс би я: всепалення Ти не бажаєш. Жертва Богові — це дух упокорений, серцем скорботним і смиренним Ти не погордуєш.

Ущаслив, Господи, благоволінням Твоїм Сион, і хай збудуються стіни Єрусалимські. Тоді буде угодна Тобі жертва правди, приношення і всепалення: тоді покладуть на Жертовник Твій тельців. Амінь.

Символ віри

Вірую в Єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба й землі, усього видимого й невидимого.

І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків. Світло від Світла, Бога Істинного від Бога Істинного, рожденного, несотворенного‚ єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося.

Він для нас, людей, і ради нашого спасіння зійшов із небес, і воплотився від Духа Святого й Марії Діви, і став чоло­віком.

І розп’ятий був за нас при Понтії Пилаті, і страждав, і був похований.

І воскрес на третій день, як було написано.

І вознісся на небо, і сидить праворуч Отця.

І знову прийде в славі судити живих і мертвих, і Царству Його не буде кінця.

І в Духа Святого, Господа Животворчого, що від Отця походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків.

У Єдину, Святу, Соборну й Апостольську Церкву.

Визнаю одно хрещення на відпущення гріхів.

Чекаю воскресіння мертвих. І життя будучого віку. Амінь.

Ранкові молитви. Фото з сайту «Особлива»

Молитва до Пресвятої Богородиці

Оспівуючи благодать Твою, Владичице, молю Тебе, мій розум просвіти благодаттю. Чинити по правді мене настав шляхом Христових заповідей. Бадьорим до пісні укріпи, сон зневіри віджени. Молитвами Твоїми, Богоневісто, звільни з гріховних пут, що ними я скутий. Охороняй мене вдень і вночі, захищай від ворогів, що нападають на мене. Ти, що Життєдавця Бога народила, оживи мене‚ умертвленого пристрастями. Ти, що наро­дила Світло невечірнє, просвіти мою за­сліплену душу. О пречудна Владична палато, мешканням Святого Духа мене створи. Ти, що Цілителя народила, ви­лікуй душі моєї багаторічні пристрасті. Розбурханого життєвою бурею‚ на стезю покаяння мене спрямуй. Визволи мене від віч­ного вогню, від змія злого й пекла. Повинного в багатьох гріхах‚ не покажи ме­не радісним бісам. Застарілого нечутливими згрішеннями, створи мене, Пре­непорочна Мати, новим. Звільни мене від усякої муки і Владику всього ублагай. Сподоби мене заслужити небесної радости зо всіма святими. Пресвята Діво, почуй голос нікчемного раба Твого. Пошли мені, Пречиста, струмінь сліз, щоб очистити скверну моєї душі. Стогін від мого серця Тобі приношу безперестанку, від­гукнись, Владичице. Молебну мою службу прийми й Богові Благоутробному принеси. Вища від ангелів‚ мене вищим за все світське створи. Світлоносна Покрово Небесна, духовну благодать у мене направ. Руки підійму й уста, осквернені скверною, для похвали, Всенепорочна. Душерозтлінних ворогів мене позбав, Христа старанно благаючи. Йому ж честь і поклоніння належить, нині‚ і повсякчас‚ і на віки віків. Амінь.

Молитва Господу нашому Ісусу Христу

Многомилостивий і Всемилостивий Боже мій, Господи Ісусе Христе, що з безмірної любови Ти зійшов і воплотився, щоб спасти всіх. Тебе, Спасителю, молю, спаси мене з благодаті Твоєї; бо якщо від злих діл спасеш, то це не буде благодать і дар, але більш — як обов’язок. О Спасителю мій, многомилостивий і невимовний у милості! Ти Сам сказав, Христе мій: «Хто вірує в Мене, житиме і смерти не побачить повік». Коли ж насправді віра в Тебе спасає тих‚ що у відчаї, то я вірую, спаси мене, бо Ти Бог мій і Творець; віру цю, Боже мій, замість діл зарахуй мені, бо не знайдеш вчинків, заради яких Ти виправдав би мене. Але тієї віри моєї нехай вистачить замість діл моїх, вона нехай відповідає за мене, і нехай виправдає мене, нехай зробить мене учасником вічної Твоєї слави. Щоб сатана не полонив мене й не похвалився, Слово, що ві­дірвав мене від Твоєї руки й захисту. Але хочу чи не хочу, спаси мене, Христе‚ Спа­се мій; вийди мені назустріч, рятуй мене, бо гину. Ти бо єси мій Бог від утроби матері моєї. Сподоби мене, Господи, нині возлюбити Тебе, як іноді я любив той самий гріх; і ще послужити Тобі без лі­нощів і щиро, як служив раніше облесливому сатані. Нехай уже нікому не служитиму, тільки Тобі‚ Господу й Богу моє­му, Ісусу Христу, в усі дні життя мого нині‚ і повсякчас‚ і на віки віків. Амінь.

Ранкові молитви. Фото з сайту «Дивен світ»

Молитва до Ангела-хоронителя

Святий ангеле, приставлений до моєї грішної душі й до пристрасного мого життя, не покидай мене грішного й не відступи від мене за нестриманість мою. Не попусти злому духові володіти мною через пристрасті мого смертного тіла. Зміцни мої немічні сили в боротьбі з гріхами й наставляй мене на спасенну дорогу. О святий ангеле Божий, охоронителю і захиснику моєї нерозкаяної душі й тіла, прости мені все, чим образив я тебе за всі дні життя мого, і коли чим погрішив минулої ночі, захисти мене в нинішній день, й охороняй мене від усякої спокуси диявольської, щоб я ніякими гріхами не гнівив Бога мого, і молися за мене до Господа, щоб Він утвердив мене в страху Своїм і показав мене достойним слугою Своєї безмірної благости. Амінь.

Нагадуємо, раніше LVIV.MEDIA поділилося молитвами за дітей.