• Головна
  • Релігія
  • 12 червня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

12 червня: церковні свята, іменинники, прикмети та заборони

Яке церковне свято 12 червня, чиї іменини святкувати, прикмети та заборони — про все пише LVIV.MEDIA

Церковне свято 12 червня

12 червня християни вшановують день пам’яті преподобного Ісаакія.

За час його життя правителем був Валент, який ісповідував аріанське вчення. Через це він влаштовував гоніння за тими, хто служив Богові. Ісаакій тоді ж мешкав у пустелі, однак коли почув, що церкви перебудовують на стайні, а християни, які не згідні з цим, зазнають катування, то поїхав до Константинополя.

Преподобний не боявся і проповідував слово Боже, навіть пішов до Валента, щоб його переконати. Втім правителів не почув преподобного і відправився на війну з готами, під час якої й загинув. Після цього в околицях Константинополя влаштували обитель імені Ісаакія, а сам він помер в глибокій старості.

12 червня День Ангела святкують: Антоніна, Василь, Василина, Ісаак, Ян та Яна.

Цей день в історії

В Україні та світі відзначають 12 червня Міжнародний день дубляжу. Таку подію заснували для вшанування всіх митців, акторів та навіть глядачів. Також не варто забувати про тих, хто залишається за лаштунками. Дубляж - це етап постпродакшну, який використовують у відео, відеоіграх, фільмах, коли змінюють оригінальний голос на додаткові записи з перекладом на мову глядача.

12 червня святкують День супермена. Саме цього дня 1933 року художником Джо Шустером та сценаристом Джері Сігелом був створений цей персонаж коміксів.

Всесвітній день боротьби з дитячою працею відзначають також 12 чеврня. День ініціювала Міжнародна організація праці, яка висунула пропозицію ще 1997 року. Офіційно дата відома від 2002 року і проводиться під егідою ООН. Головна мета цього дня полягає в тому, щоб звернути увагу людства на проблему, сприяти поширенню ідеї безпечної трудової діяльності та викорінення праці дітей.

12 червня також святкують День червоної троянди. Квітка була створена ще 50 мільйонів років тому, хоча культурній троянді всього лише 5 тисяч років. Сьогодні налічується близько 300 видів королеви квітів. Перше місце з продажу займають Нідерланди, але справжніми майстрави вирощування троянд вважаються французи.

Крім цього, 12 червня Міжнародний день фалафель. Фалафель — смажені у фритюрі кульки з бобових (найчастіше з нуту), які зверху додатково посипають прянощами. Виникла страва на Близькому Сході, а зараз вона є основним символом Ізраїлю.

****

1665 — Королівство Англія встановлює своє правління у нідерландському поселенні Новий Амстердам, яке перейменовують на Нью-Йорк.

1815 — унаслідок інтриг банкіра Натана Ротшильда лондонська газета "Морнінґ Кронікл" пише про перемогу Наполеона при Ватерлоо за кілька днів до битви (Ротшильд, зігравши на паніці, скуповував акції).

1824 — у Парижі виходить перша і єдина наукова робота 28-річного французького військового інженера і фізика Саді Карно "Роздуми про рушійну силу вогню і про машини, здатні розвивати цю силу".

1848 — у Празі закінчується Слов'янський з'їзд.

1849 — Л. П. Гаслет отримує патент на протигаз.

1864 — ерцгерцог Максиміліан, брат найяснішого цісаря Франца Йосифа I прибуває до Мексики, де стає імператором.

1898 — у ході Іспансько-американської війни, повстанці під проводом 29-літнього Еміліо Агінальдо проголошують незалежність Філіппін після 300-літнього іспанського панування.

1920 — офіційно відкривають Панамський канал (перше судно проходить через канал в серпні 1914 року).

1923 — Гаррі Гудіні вперше публічно демонструє трюк, звільнивши себе із гамівної сорочки, висячи над землею на висоті 12 метрів.

1931 — гангстера Аль Капоне і 68 його соратників засуджують за порушення "сухого" закону.

1935 — Парагвай і Болівія підписують перемир'я, яке закінчило війну за Чако.

1935 — на студії "Brunswick Records" 17-літня Елла Фіцджеральд записує свій перший сингл з піснями "Love and Kisses" і "I'll Chase the Blues Away".

1946 — останній король Італії Умберто II зрікається престолу.

1963 — у Нью-Йорку відбувається прем'єра фільму "Клеопатра" з Елізабет Тейлор та Річардом Бартоном у головних ролях.

1964 — Нельсона Манделу засуджують на довічне ув'язнення.

1965 — Королева Великої Британії оголошує, що учасники "The Beatles" будуть нагороджені Медаллю Британської імперії.

1966 — у Києві починається експлуатація першого у світовій практиці тролейбусного поїзда винахідника Володимира Веклича.

1975 — Верховний суд Індії визнає прем'єр-міністра Індіру Ганді винною у корупції та фальсифікації результатів виборів 1971 року і забороняє їй на 6 років займатись політичною діяльністю.

1975 — створюють Державний історико-архітектурний заповідник у Львові.

1981 — у Детройті 31-річний Ларрі Голмс захищає титул чемпіона світу з боксу серед боксерів-суперваговиків, вигравши технічним нокаутом (три нокаути підряд) у Леона Спінкса.

1994 — Австрія референдумом ухвалює рішення про вступ до Європейського Союзу.

1999 — у Приштину (столицю Косово) входять миротворчі загони НАТО під командуванням британського генерала Майкла Джексона.

Народні прикмети

  • Якщо липа і черемха гарно квітнуть, чекайте на жарке літо.
  • Цього дня павуки плетуть павутину - погода зміниться.
  • Осенню буде багато грибів, якщо сьогодні дощовий день
  • Пишні квіти на шипшині — буде холодна і сувора зима.
  • Якщо мляві бджоли, то жарка погода буду ще довго.

Що не можна робити в цей день

  • Цього дня не можна працювати в полі чи займатися рукоділлям.
  • Не рекомендують вбивати змій, бо їх родичі будуть мститися.
  • У цей день не слід купатися у водоймі, можна зустріти русалок.